Ekonomi under studierna

När du studerar kan du ansöka om studielån för att klara de större utgifterna. Du ansöker om lån hos Centrala studiestödsnämnden (CSN). En del av pengarna betalas ut i form av bidrag och resterande del är i form av ett lån som betalas tillbaka. Det kan vara svårt att få studiemedlet att räcka till allt. Här har vi samlat några tips för hur du får pengarna att räcka lite längre.

  • Bo billigt. Att dela lägenhet eller att bo i korridor är ofta billigare än att hyra en egen lägenhet. Då finns möjlighet att dela på utgifter och praktiska göromål - och dessutom få trevligt sällskap!

  • Kurslitteratur - låna från biblioteket eller tidigare studenter. Eller köp begagnat - det finns flera olika sajter som hanterar begagnad kurslitteratur.

  • Betala det viktigaste först - hyra och mat. Lägg in autogiro på hyran om du har möjlighet och se till att pengar läggs undan från ditt konto till mat och andra fasta utgifter. Då får du en tydligare överblick på vad du har kvar att leva på.

  • Jobba extra! Försök hitta ett enklare jobb som inte tar energi från dina studier och att lönen inte överstiger fribeloppet hos CSN.

  • Kolla upp vilka studentrabatter du har rätt till via Studentkortet och Mecenatkortet.

  • Sök stipendier. Två gånger per år har studenter och lärare på Konstfack möjlighet att söka stipendier ur de stiftelser som förvaltas av Konstfack. Det kan också finnas externa stipendier att söka genom Global Grant.


På Konsumentverkets webbsida kan du göra en budgetkalkyl för att ha bättre kontroll på din ekonomi: Budgetkalkylen

Konsumentverket har också en flytta hemifrån-special.


Läs mer

Centrala studiestödsnämnden (CSN)