Om Konstfack

Välkommen till Konstfack, den konstnärliga högskolan där allt från drömmare och revolutionärer till aktivister och utopister gått sedan 1844.


Här på Sveriges största konstnärliga högskola med inriktningen konst, design och konsthantverk kan du bli allt det där uppenbara som våra program handlar om - konstnär, designer, inredningsarkitekt, grafisk formgivare, illustratör, pedagog samt konsthantverkare inom en rad olika material – till exempel smyckekonstnär. Och bara inom designyrket finns ju en rad olika spår, allt från produkt- och möbel- till tjänstedesign. Men bland våra alumner finns också allt från skådespelare, filmregissörer, spelutvecklare, modeskapare, projekt- och handledare. En utbildning på Konstfack är alltså en kreativ, akademisk, solid grund att stå på, att borra djupare i och att utvecklas vidare från. En utbildning som ger möjlighet att delta i den samtida debatten genom utveckling av attityder, miljöer, produkter och tjänster i såväl det privata som det offentliga rummet.

Det finns många kvitton på att Konstfacks utbildningar är av toppkvalitet. Enligt rankningsföretaget QS Top Universities placerar vi oss 2024 inom vårt fält som bäst i Sverige, trea i Norden, 11:e bästa i Europa och som nummer 30 i världen. Så stolta vi är!

På Konstfack värdesätter vi kritiskt tänkande och empatisk hållning och därför lägger vi lika stor vikt vid varför en person söker sig till oss som vid vad hen redan kan. Vi betonar gärna att Konstfack är en skola för drömmare, tvivlare, revolutionärer, troende, aktivister, utopister, individualister, dystopiker, entreprenörer, flanörer och andra sökare.

På Konstfack finns också bland Europas bästa, mest välutrustade verkstäder. Datasalar, trä- och metallverkstäder, screentryck, vävsal, textiltryck, färgverkstad, grafisk verkstad, foto- och tv-studio, glashytta, keramikverkstad och ateljéer för skulptur och måleri. I Konstfacks verkstäder är allt möjligt! Och inte nog med det, skolan har också ett av Sveriges största konst- och designbibliotek.

Konstfack vilar på en diger erfarenhet sedan grundandet 1844. Varje år deltar cirka 900 studenter i kandidat-, master- och doktorandprogram, lärarutbildning och fristående kurser. Många av dem kommer från andra delar av världen, liksom våra lärare. Internationaliseringen bidrar till kunskapsutbyte och ökar förståelsen mellan länder, kulturer och religioner. Dessutom förbereder det dig som student för världen som framtida arena och arbetsplats.

Varmt välkommen hit!

 


 

Sjukdomen covid-19 har drabbat Sverige, EU och övriga världen hårt. Utvecklingen har också inneburit en kraftig ekonomisk nedgång. Europeiska unionens råd, Europaparlamentet och Europeiska kommissionen har enats om ett tillfälligt återhämtningsinstrument, Next Generation EU (NGEU).

Läs Sveriges återhämtningsplan.