Är du intresserad av att undervisa barn och unga och vägleda dem i deras skapande? Då är Ämneslärarprogrammet på Konstfack något för dig. Du kan välja på att bli lärare i bild-slöjd mot åk 7–9 eller lärare i bild-design eller bild-media mot gymnasieskolan.
Lärarstudent på praktik i en gymnasieskola.
Viktiga datum
17 mars 2025: Anmälan (antagning.se) och uppladdning av arbetsprover (konstfack.se) öppnar.
15 april 2025: Sista anmälningsdag (antagning.se). Sista datum att skicka in arbetsprover (konstfack.se).
Maj 2025: Bedömning av arbetsprover.
19 juni 2025: Sista kompletteringsdatum för sökande med pågående gymnasieutbildning.
10 juli 2025: Antagningsbesked 1 (antagning.se).
18 juli 2025: Sista svarsdatum (antagning.se).
24 juli 2025: Antagningsbesked 2 (antagning.se).
1 september 2025: Terminsstart.
På Konstfack kan du välja att läsa Ämneslärarprogrammet med en av följande inriktningar:
- Bild och slöjd med inriktning mot grundskolans åk 7–9
- Bild och media med inriktning mot gymnasieskolan
- Bild och design med inriktning mot gymnasieskolan
Under utbildningen får du möjlighet att utveckla både dina konstnärliga och pedagogiska kunskaper. Du kommer även att undersöka olika konstnärliga arbetssätt, material och teorier. Dessutom läser du med fokus på att skapa förutsättningar för andras lärande, leda lärprocesser och att undervisa. I utbildningen ingår även praktik där du får möjlighet att omsätta det du har lärt dig på utbildningen med stöttning av en handledare på en grundskola eller gymnasieskola.
Att vår utbildning är förlagd till en konsthögskola gör att vi kan arbeta i en konst-, design- och hantverksmiljö med tillgång till unika lokaler, maskiner och annan utrustning.
Som lärare kommer du att skapa förutsättningar för barn och unga att utveckla förmågor att analysera, använda och förstå visuella uttryck. Vår utbildnings bredd och variation gör dig väl förberedd för arbetet som lärare.
Utbildningen ges på helfart (100%) och på dagtid. Efter examen blir du behörig att undervisa i bild och slöjd i hela grundskolan samt i bild på gymnasieskolan.
I programmet ingår
• Bild 90 hp
• Slöjd 90 hp
• Utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) 60 hp
• Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 30 hp
Utbildningen ges på helfart (100%) och på dagtid. Läser du med inriktning mot gymnasieskolan kombinerar du studier i huvudämnet Bild med studier i ämnet Design eller ämnet Media. Efter examen blir du behörig att undervisa i bild i gymnasieskolan samt i hela grundskolan.
Utöver behörigheten i bild får du även behörighet i ett antal andra ämnen i gymnasieskolan. Vilka dessa är beror på vilken ämneskombination du läst.
I programmet ingår
• Bild 120 hp
• Design eller Media 90 hp
• Utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) 60 hp
• Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) 30 hp
Undervisningsspråk
All undervisning, handledning och examination sker på svenska.
Examen och lärarlegitimation
Utbildningen leder till en ämneslärarexamen. Efter utfärdad examen går det att ansöka om lärarlegitimation genom Skolverket. Mer information om detta hittar du här: Lärarlegitimation
Efter studierna
Ämneslärarprogrammet på Konstfack förbereder dig för såväl kommande yrkesutövning som för fortsatta studier på magister-, master- och forskarnivå. Du får en bred och attraktiv lärarutbildning.
Behörighet
Grundläggande behörighet för högskolestudier samt Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Engelska 6. Dessutom krävs godkänt resultat på arbetsproven. Läs mer om grundläggande behörighet.
Urval och bedömning av arbetsprover
Konstfack använder tre urvalsgrupper till lärarutbildningen. Platserna fördelas lika mellan de studenter som antas 1) på betyg och godkända arbetsprover, 2) på högskoleprov och godkända arbetsprover, samt 3) de studenter som fått Väl Godkänt på arbetsproverna. Läs mer om bedömning av arbetsprover och urval till lärarutbildningen.
Informationsfolder om Konstfacks ämneslärarprogram
Du kan bläddra i foldern här.
Eller ladda ner den som en PDF: Ämneslärarprogram.pdf