Studenterna Angela (åk 1) och Alexandra (åk 4) berättar om hur det är att studera på Ämneslärarprogrammet, 2023.
Viktiga datum
17 mars 2025: Anmälan (antagning.se) och uppladdning av arbetsprover (konstfack.se) öppnar.
15 april 2025: Sista anmälningsdag (antagning.se). Sista datum att skicka in arbetsprover (konstfack.se).
Maj 2025: Bedömning av arbetsprover.
19 juni 2025: Sista kompletteringsdatum för sökande med pågående gymnasieutbildning.
10 juli 2025: Antagningsbesked 1 (antagning.se).
18 juli 2025: Sista svarsdatum (antagning.se).
24 juli 2025: Antagningsbesked 2 (antagning.se).
1 september 2025: Terminsstart.
Du väljer mellan dessa två ämneskombinationer:
- Bild och media
- Bild och design
Du läser bild (120 hp) och media eller design (90 hp). I såväl bild-, media- som designkurser undersöker du och arbetar med olika arbetssätt, material och teorier. Förutom ämnesstudier ingår kurser inom den utbildningsvetenskapliga kärnan (60 hp) med fokus på att utveckla din förmåga att skapa förutsättningar för andras lärande, leda lärprocesser och att undervisa. I utbildningen ingår även praktik (30 hp). Under praktiken får du stöd och handledning av en erfaren lärare.
Ämnet design fokuserar på kreativa och problemlösande processer. Dessa används för att formge och designa nya produkter, återbruka, redesigna gamla produkter samt utforma olika miljöer eller tjänster. Du kommer att få lära dig olika digitala och analoga designmetoder, arbeta med skiftande material samt få en inblick i teoretiska och historiska perspektiv på design och designande. Dessutom får du träning i hur du som blivande lärare kan arbeta i designprocesser, med designmetoder och i olika material inom främst ämnet Design.
Inom ramen för mediekurserna får du möjlighet att utveckla ditt kunnande kring medieproduktion inom olika områden: skärmbaserade medier, fotografi, rörlig bild, animation, TV-produktion och strömmande medier. I kurserna strävar vi efter att låta teori och praktik mötas på olika produktiva sätt, i ett kontinuerligt och gemensamt undersökande och reflekterande kring olika medier och deras betydelse idag – för demokrati, deltagande och lärande.
Du som läser till ämneslärare med inriktning mot gymnasieskolan får en ämneslärarexamen och blir behörig att undervisa i Bild i gymnasieskolan samt i hela grundskolan. Du får även behörighet i ett antal andra ämnen i gymnasieskolan. Vilka dessa är beror på vilken ämneskombination du läst.
Poäng och studieform
300 högskolepoäng (5 år), helfart, dagtid, campusundervisning.
Mer information om ämneslärarprogrammets innehåll finns i kursplanerna.
Undervisningsspråk
All undervisning, handledning och examination sker på svenska.
Examen och lärarlegitimation
Utbildningen leder till en ämneslärarexamen. Efter utfärdad examen går det att ansöka om lärarlegitimation genom Skolverket. Mer information om detta hittar du här: Lärarlegitimation.
Efter studierna
Efter examen blir du behörig att undervisa i Bild i gymnasieskolan samt i hela grundskolan. Utöver behörigheten i Bild får du även behörighet i ett antal andra ämnen i gymnasieskolan. Vilka dessa är beror på vilken ämneskombination du läst.
Behörighet
Grundläggande behörighet för högskolestudier samt Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2, Engelska 6. Dessutom krävs godkänt resultat på arbetsproven. Läs mer om grundläggande behörighet.
Urval och bedömning av arbetsprover
Konstfack använder tre urvalsgrupper till lärarutbildningen. Platserna fördelas lika mellan de studenter som antas 1) på betyg och godkända arbetsprover, 2) på högskoleprov och godkända arbetsprover, samt 3) de studenter som fått Väl Godkänt på arbetsproverna. Läs här om hur bedömning av arbetsprover och urval går till.
Arbetsprover inför antagning till hösten 2025
Om du söker till mer än en utbildning vid Konstfack ska du ladda upp arbetsprover för varje utbildning eller inriktning som du söker. Alla arbetsprover ska skickas in digitalt.
Uppgift 1: Skissa och teckna ett stilleben eller en interiör
I den här uppgiften vill vi se att du har de grundläggande skiss- och teckningskunskaper som krävs för arbete inom såväl bild- som design- och medieämnena.
1a) Gör tre (3) snabba skisser av ett stilleben bestående av ett antal objekt/föremål, eller skissa av en interiör/ett rum. De tre skisserna ska göras i tre olika tekniker som exempelvis blyerts, kol eller tusch. Du får gärna variera din uppställning eller ditt rumsperspektiv i de olika skisserna, ändra ljussättning etc.
1b) Välj en (1) av dessa tre skisser och bearbeta alltså samma motiv ytterligare till en mer genomarbetad teckning. Här kan du om du vill kombinera blyerts, kol, tusch etc. Under arbetets gång ska du dokumentera processen med två fotografier.
Vi vill att du tecknar av det du ser framför dig och omkring dig, alltså inte att du tecknar av ett fotografi eller en bild från webben.
Till denna uppgift ska du skicka in:
• tre (3) skisser (avfotograferade eller inskannade)
• en (1) färdig teckning (avfotograferad eller inskannad)
• två (2) processbilder i form av fotografier
• märk det du skickar in med "Uppgift 1"
Bedömningskriterier för uppgiften
I denna uppgift bedömer vi området idé och gestaltning utifrån hur väl du lyckas presentera ett visuellt material som synliggör dina idéer och färdigheter. Det vill säga om ditt stilleben eller interiör visar variation och mångsidighet samt om uppgiften är konsekvent genomförd. Bedömningsområdet teknisk färdighet bedöms utifrån din förmåga att använda de material, tekniker, metoder eller medium som du väljer att arbeta med på ett hantverksmässigt genomtänkt sätt.
Uppgift 2: Måla analogt och digitalt
I den här uppgiften vill vi dels se att du har grundläggande kunskaper i analoga måleritekniker, det vill säga att du kan använda akvarell, olja eller akryl. Dels tittar vi på om du kan hantera enkla digitala verktyg i något bildhanteringsprogram. Dessa kunskaper behövs i ämnet bild för gymnasieskolan.
Du ska nu fortsätta att arbeta utifrån din valda teckning.
2a) Gör en målning med din teckning som förlaga. Ange teknik och material, t.ex. akvarell, olja eller akryl. Du ska även ange storlek på din färdiga målning. Under arbetets gång ska du även dokumentera processen med två fotografier.
2b) Gör en digital bearbetning/målning med din teckning som förlaga. Ange verktyg, som programvara.
Till denna uppgift ska du alltså skicka in:
• en (1) avfotograferad målning
• två (2) processbilder i form av fotografier
• en (1) digital bild
• en (1) text som anger målningens teknik och storlek, samt valt verktyg för den digitala målningen
• märk det du skickar in med "Uppgift 2"
Bedömningskriterier för uppgiften
I den här uppgiften bedömer vi i området idé och gestaltning utifrån hur du kan utveckla och bearbeta ett motiv från skiss till analog och digital målning. Bedömningsområdet teknisk färdighet bedöms utifrån din förmåga välja och använda material, tekniker, metoder eller medium på ett hantverksmässigt genomtänkt sätt och i relation till ditt syfte med omgestaltningen.
Uppgift 3: Eget utformat arbete
I den här uppgiften väljer du hur du bäst kan visa dina starkaste sidor inom digitalt eller analogt bildarbete, 2-dimensionellt eller 3-dimensionellt. Utgå ifrån en egen idé, använd valfri teknik och material. Du får skicka in max två arbeten.
Om du söker både Bild-Design och Bild-Media behöver du lämna in två ansökningar. Det ger dig också möjligheten att välja olika arbeten till uppgift 3 i respektive ansökan.
Ditt arbetsprov kan vara ett arbete du har gjort inom tidigare utbildning eller kurser. Informera i så fall om detta. Om du har processbilder till detta arbete tar vi gärna del av dem.
Under arbetets gång ska du även dokumentera processen med 3–5 fotografier.
Du ska också skriva en text (högst 200 ord) som presenterar idén till ditt/dina inlämnade arbeten. Ange även val av material och tekniker samt mått på verket/-n. Om du kan, använd facktermer eller ge referenser för att beskriva inspiration, material, tekniker etc.
Till den här uppgiften ska du alltså skicka in:
• ett eller två (1–2) arbeten, avbildade med max tre (3) fotografier vardera, i form av exempelvis 2-dimensionella bilder/målningar, 3-dimensionella objekt och/eller installation
• tre till fem (3–5) fotografier/processbilder
• eller film/rörlig bild. För rörlig bild gäller att den inte bör överstiga 1 minut. Om du har ett längre arbete kan du göra ett utsnitt och beskriva sammanhanget i din text
• en text omfattande högst 200 ord till varje inlämnat arbete (max två)
• märk det du skickar in med ”Uppgift 3”
Bedömningskriterier för uppgiften
I denna uppgift bedömer vi i området idé och gestaltning utifrån hur du kan synliggöra din förmåga att gestalta och kommunicera en idé, en berättelse eller ett tema som du själv formulerat. Bedömningsområdet teknisk färdighet bedöms utifrån din förmåga att välja och använda material, tekniker, metoder och medium i relation till ditt syfte med den valda presentationen.
Viktig information om dina arbetsprover
Sammanfattning – Filer att skicka in:
Dina arbetsprover (uppgift 1, 2 och 3) ska laddas upp till oss som en (1) sammanhängande digital PDF där du har samlat alla uppgifter i sin helhet, inklusive texter.
Samt eventuella film-/rörlig bild/ljudfiler som MOV, MP4 eller MP3.
Namnge PDF-filen till ditt eget namn enligt principen: efternamn_förnamn.pdf
Tekniska specifikationer
För att vi ska kunna bedöma dina arbetsprover korrekt är det viktigt att du följer dessa tekniska specifikationer.
PDF
PDF-filerna ska ej lösenordskyddas eller tvinga visningen till fullskärmsläge.
Rörligt material
Godkända filformat för rörligt material: MOV, MP4 eller MP3.
Filmerna ska komprimeras med H-264-komprimering.
Enskilda filer ska inte överstiga 300MB. Totalt ska inte arbetsproverna överstiga 500MB.