Urval / Konstnärlig bedömning

Den konstnärliga bedömningen görs av en särskild bedömningsgrupp med professorer, lärare, studenter och representanter från yrkeslivet. Varje utbildning har en egen bedömningsgrupp som bedömer arbetsprover (och i förekommande fall kallar till intervjuer).

I ett första steg i urvalsprocessen sker en bedömning av den sökandes bifogade arbetsprover med utgångspunkt i konstnärlig förmåga. För sökande till kandidat- och masterprogrammen kallas ett antal sökande till intervju som ett andra steg i urvalsprocessen. Eventuellt delas en arbetsuppgift ut inför intervjun. Konstfack meddelar tid och plats om en sökande blir kallad till intervju. Under intervjun diskuteras den sökandes motivering att gå utbildningen, förmåga att reflektera över sitt eget konstnärliga förhållningssätt i relation till de tidigare inlämnade arbetsproverna.

Bedömningsgruppen gör sedan en samlad bedömning av den sökandes konstnärliga arbete och tilldelar den sökande ett meritvärde. Utifrån den sökandes meritvärde fastställs ett slutgiltigt urval. De urvalsresultat som sökande till Konstfacks kandidat- och masterprogram kan få är:

1. Antagen
2. Struken - Uppfyller inte grundläggande behörighet (eller är struken på grund av antagning till ett högre prioriterat alternativ).
3. Reserv

Som reserv kan du hamna i olika urvalsgrupper. Behöriga sökande med arbetsprover som gått vidare till intervju tilldelas ett individuellt meritvärde och placeras i urvalsgrupp Konstnärlig grund arbetsprover + intervju (KGI).

Behöriga sökande med arbetsprover som inte gått vidare till intervju, placeras i urvalsgrupp för sökande som inte gått vidare till intervju (AR), och alla tilldelas meritvärdet 1. Bland dessa behöriga sökande tillämpas lottning som placerar den sökande på reservlistan.

Behöriga sökande som inte har lämnat in arbetsprov placeras i urvalgrupp Övriga behöriga sökande (ÖS). Bland dessa behöriga sökande tillämpas lottning som placerar den sökande på reservlistan.