Film om Design Ecologies med Anna Maria Orrù (affilierad lektor), samt Fabian Hardt och Hillevi Hasseldal (studenter på Design Ecologies år 2).
Så här söker du
1. Anmälan till antagning.se: Anmälan till kursen sker på antagning.se under perioden 2 december 2024 - 15 januari 2025
2. Behörighetskrav till antagning.se - Meriter för att styrka behörighetskravet (se ovan) skall vara antagning.se tillhanda senast 3 februari 2025.
3. Ladda upp arbetsprover till konstfack.se: Filer för att delta i urvalet laddar du upp elektroniskt via Konstfacks hemsida under perioden 2 december 2024 - 15 januari 2025. Dessa filer kommer att användas i urvalet mellan behöriga sökande.
Viktiga datum
2 december 2024: Anmälan (antagning.se) öppnar.
2 december 2024: Uppladdning av arbetsprover (konstfack.se) öppnar.
15 januari 2025: Sista anmälningsdag och sista datum för arbetsprover.
3 februari 2025: Komplettering av meriter som styrker behörighet (antagning.se tillhanda).
Februari/mars 2025: Bedömning av arbetsprover + eventuella intervjuer.
27 mars 2025: Antagningsbesked publiceras (antagning.se).
1 september 2025: Terminsstart.
Som student kommer du att arbeta med att skapa förutsättningar för socialt och kulturellt motståndskraftiga samhällen, biologisk mångfald och ekonomiska system inom de planetära gränserna. På programmet tror vi på att designa "med" snarare än "för" samt att utveckla designförslag (produkter, tjänster och system) som kan främja livsvillkor och -miljöer.
På Design Ecologies utvecklar du en praktik på konstnärlig grund, med utgångspunkt i ekologisk litteracitet vilket innebär förmågan att förstå principer för ekologiska samband. Denna utvecklar du genom designdrivet utforskande i workshops, individuellt och kollektivt. Programmets fokus på multisensorisk estetik inklusive metod och funktion ger dig möjlighet att utmana och fördjupa din professionella praktik i relation till designområdet och samtidigt bredda dina sociala och ekologiska nätverk.
Efter avslutat program kommer du att kunna:
• arbeta med verktyg och metoder relevanta för designområdet
• materialisera förslag på multisensoriska sätt
• arbeta med teoretisk kunskap och reflektera kritiskt genom design
• arbeta med design med ett ekologiskt litteracitetsperspektiv
• genomföra arbeten självständigt och med en hög nivå av ansvarstagande
• tillämpa etablerade teorier för att utforma designinterventioner
• formulera välartikulerade designförslag och presentera resultaten för olika målgrupper
• utforma, utvärdera, implementera, analysera, teoretisera och sprida forskning som bidrar till metoder som bygger på ekologisk litteracitet.
Kolla på sociala medier för att få mer insikt i Kandidatprogrammet i Industridesign och Masterprogrammet Design Ecologies.
Poäng och studieform
120 högskolepoäng (2 år), helfart, dagtid, campusundervisning.
Undervisningen innehåller en kombination av föreläsningar, seminarier, workshops, utforskande moment i ateljéer, studior och verkstäder och självständigt arbete. Du arbetar enskilt och i grupp. Som student på Design Ecologies får du tillgång till en egen arbetsplats på skolan.
Undervisningsspråk
All undervisning, handledning och examination sker på engelska.
Examen
Konstnärlig masterexamen i Design.
Efter studierna
Masterprogrammet är både forsknings- och yrkesförberedande.
Studenter som examinerats från Design Ecologies arbetar med design för hållbar utveckling, till exempel som industri- och produktdesigners, servicedesigners och experiencedesigners med mera. Några väljer att starta eget företag, andra får anställning. Utbildningen förbereder även studenterna för fortsatta studier på doktorandnivå.
Särskild behörighet och urval
Konstnärlig kandidatexamen om minst 180 högskolepoäng i Design, eller motsvarande. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6/Engelska B.
Urval görs på konstnärlig grund och baseras på arbetsprover, projektbeskrivning och intervju. Läs mer om behörighet och urval här.
Bedömning av arbetsprover
Förutom att anmäla dig via antagning.se ska du skicka in arbetsprover digitalt via Konstfacks hemsida. Om du söker till mer än en utbildning vid Konstfack måste du skicka in arbetsprover för samtliga utbildningar som du söker. Läs mer om hur du skickar in arbetsprover.
Den konstnärliga bedömningen görs av en särskild bedömningsgrupp som består av professorer, lärare, studenter och representanter från yrkeslivet.
I det första steget av ansökningsprocessen sker en bedömning av den sökandes arbetsprover utifrån dennes förmåga att skapa verk av hög konstnärlig kvalitet. I denna förmåga ingår ett undersökande och reflekterande förhållningssätt, gestaltningsförmåga, konstnärliga metoder samt tekniska och hantverksmässiga färdigheter.
Utifrån en bedömning av arbetsproverna kallas ett urval av de sökande till intervju. I detta andra steg får sökande en möjlighet att diskutera sina arbetsprover med delar av bedömningsgruppen. Vi vill gärna höra hur den sökande beskriver sin process, sina drivkrafter liksom varför den söker utbildningen. Läs mer om urval och konstnärlig bedömning här.
Arbetsprover inför antagning till hösten 2025
Arbetsproverna ska lämnas i digitalt enligt instruktionerna nedan. Arbetsproverna ska beskriva resultat från studier och/eller arbeten du vill hänvisa till. Om du inte är ensam upphovsperson till arbetsproverna ska detta tydligt framgå, det ska också framgå vilka delar som du har gjort.
Din ansökan ska vara på engelska och innehålla följande tre (3) obligatoriska delar:
1. Fritt valda arbeten
Skicka oss en dokumentation av arbeten som du själv har gjort. Du kan även visa arbeten som utförts i grupp om du tydligt anger vad ditt bidrag är i dessa.
Arbetena kan vara skapade under kandidatutbildningen, praktik eller eventuell yrkesverksamhet. Du kan även ta med teckningar, målningar och/eller skulpturer om du vill.
För att vi ska kunna bedöma ditt arbetssätt från början fram till färdigt förslag krävs att du redovisar hur du arbetat för minst tre (3) av de arbeten som du lämnar. Till exempel kan du visa olika typer av skisser (några måste vara gjorda för hand), renderingar gjorda i dator, studier, fotografier av modeller, modeller provade i sammanhang, filmer och/eller andra bilder som visar hur utvecklingen till färdigt förslag har gått till. Om du har använt bilder som genererats genom AI, eller om du har använt någon annan typ av AI-teknik, ska du ange hur du har använt den och för vilka delar av arbetet. Förtydliga dessa med texter där du bl.a. förklarar utgångspunkter, dina avsikter, uppgift, och i övrigt hur du har tänkt under arbetet.
Samtliga arbeten ska monteras i ett enda PDF-dokument på max 20 sidor i liggande A3-format. På dessa sidor monterar du skisser, teckningar, foton, filmer, etc. (Filmer representeras i PDF-dokumentet med en bild ur filmen, samt titeln. Filmer skickas in som separata filer).
På den första sidan skapar du en innehållsförteckning över samtliga arbeten i dokumentet. Innehållsförteckningen ska fungera som en tydlig sammanfattning av dina arbetsprover med miniatyrbilder av samtliga prover. Innehållsförteckningen används som ett underlag när bedömningsgruppen diskuterar arbetsproverna.
Döp dokumentet till "Efternamn-Fornamn-1.pdf".
2. Avsiktsförklaring
I avsiktsförklaringen beskriver du varför du vill studera på Masterprogrammet Design Ecologies. Berätta vad du vill utveckla och fördjupa dig i. Vad har du för förväntningar på utbildningen på Konstfack? Vad tror du att du vill arbeta med efter att du tagit din examen, vilka sammanhang vill du ingå i? Berätta gärna även om du har frågor om utbildningen som du vill ställa vid en eventuell intervju. Skriv cirka två (2) A4-sidor, det vill säga mellan 2000 och 4000 tecken inklusive mellanslag.
Döp dokumentet till "Efternamn-Fornamn-2.pdf".
3. Lista på erfarenheter, utbildningar, anställningar, m.m. (CV)
Lämna med ett CV där du listar dina utbildningar, anställningar och annat som du tror är av intresse för din ansökan till oss. OBS! CV utgör inte en del av urvalet på konstnärlig grund, utan används som underlag för samtal vid eventuell intervju.
Döp dokumentet till "Efternamn-Fornamn-3.pdf".
Viktig information om dina arbetsprover
Sammanfattning – Filer att skicka in:
Tre (3) PDF-filer.
Fil 1. Fritt valda arbeten. Max tjugo (20) sid.
Filen döps enligt principen: Efternamn-Fornamn-1.pdf
Fil 2. Avsiktsförklaring. Max två (2) sid.
Filen döps enligt principen: Efternamn-Fornamn-2.pdf
Fil 3. CV.
Filen döps enligt principen: Efternamn-Fornamn-3.pdf
Plus eventuellt rörligt material.
Din ansökan ska vara på engelska.
Tekniska specifikationer
För att vi ska kunna bedöma dina arbetsprover korrekt är det viktigt att du följer dessa tekniska specifikationer.
PDF
PDF-filerna ska ej lösenordskyddas eller tvinga visningen till fullskärmsläge.
Rörligt material
Förutom PDF-filerna kan du även skicka in rörligt material med en sammanlagd längd på högst 15 minuter.
Godkända filformat för rörligt material: MOV, MP4 eller AVI.
Filmerna ska komprimeras med H-264-komprimering.
Om inget annat anges i instruktionerna för arbetsproverna ska enskilda filer inte överstiga 300MB. Totalt ska inte arbetsproverna överstiga 500 MB.
Filer med rörligt material döps enligt principen: Efternamn-Fornamn-4 och så vidare.
I innehållsförteckningen på sid 1 anges tydligt filmens titel, format samt längd.
Läs mer om hur du skickar in arbetsprover.