Vera Ellburg, Kandidatprogrammet Smycke och corpus: Ädellab.
Så här söker du
1. Anmälan till antagning.se: Anmälan till utbildningen sker på antagning.se under perioden 20 januari 2025 - 3 mars 2025.
2. Behörighetskrav till antagning.se: Meriter för att styrka behörighetskravet skall vara antagning.se tillhanda senast 10 mars 2025.
3. Ladda upp arbetsprover till konstfack.se: Filer för att delta i urvalet laddar du upp elektroniskt via Konstfacks hemsida under perioden 20 januari 2025 - 3 mars 2025. Dessa filer kommer att användas i urvalet mellan behöriga sökande.
Viktiga datum
20 januari 2025: Anmälan (antagning.se) och uppladdning av arbetsprover (konstfack.se) öppnar kl. 13.00.
3 mars 2025: Sista anmälningsdag (antagning.se) och sista datum att ladda upp arbetsprover (konstfack.se).
10 mars 2025: Sista datum för komplettering av meriter/betyg som styrker behörighet (antagning.se tillhanda).
Mars/april 2025: Bedömning av arbetsprover + eventuella intervjuer.
15 maj 2025: Antagningsbesked publiceras på antagning.se.
1 september 2025: Terminsstart.
På Smycke och corpus: Ädellab läggs stor vikt vid lärandeprocesser och din individuella utveckling. Vi uppmuntrar våra studenter att experimentera med form, material, tekniker med mera, och att kritiskt utforska egen positionering i relation till ämnesområdet samt till samhället i stort.
Våra mycket kvalificerade lärare, som är dina handledare genom utbildningen, arbetar själva inom smycke och corpus. I studierna ingår kurser baserade på görande, aktuell teoribildning och kritiskt tänkande. Du får verktyg att utveckla det egna arbetet och fördjupa dig i den konstnärliga gestaltningens innehåll samt process.
Som student på Smycke och corpus: Ädellab får du tillgång till välutrustade verkstäder där du utbildas i enlighet med de krav som just dina projekt ställer. Ett undersökande arbetssätt tränas bland annat genom individuella projekt, workshops, seminarier och utställningar. För att du ska inspireras av och ta del av de möjligheter som erbjuds i världen har vi ett tydligt internationellt perspektiv i utbildningen.
Välkommen till Konstfacks smyckes- och corpusutbildning!
Poäng och studieform
180 högskolepoäng (3 år), helfart, dagtid, campusundervisning.
Undervisningen innehåller en kombination av föreläsningar, seminarier, workshops, utforskande moment i ateljéer, studior och verkstäder och självständigt arbete. Du arbetar enskilt eller i grupp. Som student på programmet får du tillgång till en personlig arbetsplats på skolan.
Undervisningsspråk
Undervisning, handledning och examination sker i huvudsak på svenska. Undervisning på engelska kan förekomma.
Examen
Konstnärlig kandidatexamen i Konsthantverk, Smycke och corpus: Ädellab.
Efter studierna
Efter utbildningen arbetar de flesta som enskilda konstnärliga utövare med nationella- och internationella nätverk på olika arenor och med olika publiker. Arbetsfältet varierar med allt från egna projekt som konstnär/konsthantverkare, konstnärliga uppdrag för offentlig verksamhet till undervisning inom ämnesområdet. Efter kandidatprogrammet väljer vissa studenter att läsa vidare på ett masterprogram för att fördjupa sin konstnärliga praktik, till exempel på CRAFT! här på Konstfack.
Behörighet och urval
Grundläggande behörighet för högskolestudier.
Urval görs på konstnärlig grund och baseras på arbetsprover, skriftlig motivering och intervju. Läs mer om behörighet och urval här.
Bedömning av arbetsprover
Förutom att anmäla dig via antagning.se ska du skicka in arbetsprover digitalt via Konstfacks hemsida. Om du söker till mer än en utbildning vid Konstfack måste du skicka in arbetsprover för samtliga utbildningar som du söker. Läs mer om hur du skickar in arbetsprover.
Den konstnärliga bedömningen görs av en särskild bedömningsgrupp som består av professorer, lärare, studenter och representanter från yrkeslivet.
I det första steget av ansökningsprocessen sker en bedömning av den sökandes arbetsprover utifrån dennes förmåga att skapa verk av hög konstnärlig kvalitet. I denna förmåga ingår ett undersökande och reflekterande förhållningssätt, gestaltningsförmåga, konstnärliga metoder samt tekniska och hantverksmässiga färdigheter.
Utifrån en bedömning av arbetsproverna kallas ett urval av de sökande till intervju. I detta andra steg får sökande en möjlighet att diskutera sina arbetsprover med delar av bedömningsgruppen. Vi vill gärna höra hur den sökande beskriver sin process, sina drivkrafter liksom varför den söker utbildningen. Läs mer om urval och konstnärlig bedömning här.
Arbetsprover inför antagning till hösten 2025
Du ska skicka in tre (3) PDF-filer.
1. En (1) PDF-fil med bilder och text som beskriver ditt tidigare konstnärliga arbete och hantverksmässiga kunskaper. Vi är intresserade av allt du har att visa oss, med särskilt fokus på tredimensionella arbeten.
Visa minst sex (6) färdiga arbeten och projekt. Inkludera också relevant dokumentation av din arbetsprocess (t.ex. skisser, materialutforskning, osv.) från minst två (2) av dina projekt. Eventuella videor och filmer ska redovisas med stillbilder.
Tänk på är att du, genom urvalet av dina arbeten/projekt som du visar i PDF-filen, delar med dig av hur du arbetar och vad som är viktig och motiverande för dig som utövare. Filen får ha max arton (18) sidor.
2. En (1) PDF-fil med dokumentation till följande uppgift: Gör en gestaltning där du utforskar temat ”hopp” i relation till smycke och/eller corpus. Visa slutresultat samt din arbetsprocess.
Du kan välja vilken vinkel som helst på temat ”hopp” och arbeta med teknik, material och skala som du tycker är relevant. Tillverka minst ett smycke eller corpusobjekt som, tillsammans med arbetsprocess, kommunicerar din idé och frågeställningar på temat ”hopp”. Filen får ha max sex (6) sidor.
3. En (1) PDF-fil om cirka en A4 som innehåller en skriftlig motivering till varför du söker programmet. Vilka är dina förväntningar på utbildningen och vad är dina framtidsmål? Vilka är dina förebilder och vilka teman är du intresserad av? Beskriv också din relation till ämnesområden smycke, corpus eller/och metall. Du kan också berätta om din bakgrund och hur den har påverkat ditt val av utbildning.
Viktig information om dina arbetsprover
Sammanfattning – Filer att skicka in:
Tre (3) PDF-filer på max tjugofem (25) sidor totalt.
Fil 1. En (1) PDF-fil med bilder/text som beskriver ditt tidigare konstnärliga arbete och hantverksmässiga kunskaper, och med särskilt fokus på tredimensionella arbeten. Visa minst sex (6) färdiga arbeten och projekt. Inkludera också relevant dokumentation av din arbetsprocess från minst två (2) av dina projekt. Max arton (18) sidor.
Fil 2. En (1) PDF-fil med dokumentation av lösningen till uppgift på temat ”hopp”. Visa slutresultat samt din arbetsprocess. Max sex (6) sidor.
Fil 3. En (1) PDF-fil med kortfattad motivering av dina avsikter samt förväntningar med ditt val av utbildning. Cirka en (1) A4.
PDF-filerna döps enligt principen: efternamn_förnamn_filnummer.
Tekniska specifikationer
För att vi ska kunna bedöma dina arbetsprover korrekt är det viktigt att du följer dessa tekniska specifikationer.
PDF
PDF-filerna ska ej lösenordskyddas eller tvinga visningen till fullskärmsläge.
Om inget annat anges i instruktionerna för arbetsproverna ska enskilda filer inte överstiga 300MB. Totalt ska inte arbetsproverna överstiga 500 MB.
Läs mer om hur du skickar in arbetsprover.