Karimi, Mikaela

Framtidens Slöjd - En doktorsavhandling om slöjdämnet i möte med digitala verktyg


Bild: Rolls-Royce Phantom Syntopia i samarbete med Iris van Herpen

Slöjdämnet har sin bakgrund i ett analogt arbetssätt där flit, noggrannhet och sinnlighet varit i fokus men är i dagens skola ett transdisciplinärt ämne som berör både hantverk, design och hållbar utvecklig. Som en del av mitt arbete som slöjdlärare har jag undervisat andra slöjdlärare och slöjdlärarstudenter på högskolenivå och då uppfattat ett behov av forskning i slöjddidaktik och digitala verktyg.

Syftet med avhandlingen är att undersöka undervisningen i slöjdämnet i mötet med digitala verktyg mot formgivning och framställning. Revideringen av Lgr22 och skolans digitalisering kommer innebära en förändring för slöjdlärare vad gäller didaktik och ämnesinnehåll vilket gör behovet av forskning nödvändigt för fortsatt utveckling av slöjdämnet. Slöjdämnets kursplan innehåller i dagens läge digitala inslag men det finns trots detta ytterst lite forskning som stödjer och undersöker undervisningen i slöjdämnet i möte med digitala verktyg. I doktorsavhandlingen ”Framtidens slöjd” vill jag därför undersöka hur undervisning sker i slöjdämnet i mötet med digitala verktyg mot formgivning och framställning. Jag vill också undersöka hur slöjdlärares uppfattningar om digitala verktyg i slöjdämnet påverkar ämnets utveckling och didaktiska dimensioner i ett framtida perspektiv.

Målsättningen är att bidra till den vetenskapliga diskursen inom slöjdforskning gällande hur digitalisering i utbildning kan ta form inom grundskolans slöjdämne ur ett lärar- och undervisningsperspektiv. Förhoppningen är också att forskningsresultaten breddar och fördjupar synen på slöjdämnet. På kort och lång sikt kan doktorsavhandlingen också förändra de arbetssätt och didaktiska metoder som slöjden omger sig med till att även inkludera moderna formgivnings- och framställningsmetoder.

Mikaela Karimi är utbildad bild- och slöjdlärare med examen från Konstfack och Göteborgs Universitet. Tidigare har hon undervisat på grundskolan och Göteborgs Universitet samt haft uppdrag för Skolverket. Hon har också arbetet med egen verksamhet inom textil och keramik.

Handledare: Mia Porko-Hudd
Bihandledare: Simon Ceder
Antagen vid: Åbo Akademi
Tidsperiod: 2025 - 2029