Nyheter från biblioteket

Textil fågel
29 MAJ 2019

Utställning - Främmande fåglar i textil dräkt

28 maj - 5 juni 2019. Slöjdlärarstudenter årskurs 2 ställer ut textila skulpturer i bibliotekets fönster - bl.a. fåglar från när och fjärran.

Läs mer här


16 MAJ 2019

Vårutställningen 2019

Under Konstfacks vårutställning ställer fyra studenter ut i biblioteket. De två studenter som ställer ut en trappa ner i bibliotekets magasin är:

AnnaLeena Prykäri, Konst (Master)
Carola Björk, Konst (Master)

Två studenter ställer ut uppe på entréplanet i biblioteket:

Olle Helin, Konst (Kandidat)
Joel Arizona Widerberg, Konst (Kandidat)


16 APRIL 2019
Utställning april 2019

Människan - en berättelse

9-29 april 2019. En utställning på biblioteket av Beatrice Nydahl, termin 1 på Ämneslärarprogramet (bild och media).

 

 

5 APRIL 2019

Serieskapare på Konstfack

6-7 april 2019. I samband med Stockholms Internationella Seriefestival som i år hålls på Konstfack visar biblioteket i samarbete med Grafisk formgivning & illustration och Visuell kommunikation ett urval tecknade serier med Konstfacksanknytning. Oskar Andersson, en av serieformens pionjärer i Sverige, studerade på Konstfack på 1890-talet. De första numren av Galago sattes ihop i Konstfacks lokaler. Joanna Hellgren, Jan Lööf, Julia Thorell, Cecilia Torudd och Bendik Kaltenborn är några av de namn som förekommer i utställningen. Delar av utställningen fortsätter att visas i biblioteket även efter festivalen.

Affisch serieutställning

27 MARS 2019

Digitaliseringen av Zickermans studiesamling

Sedan 2015 har Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund genomfört en digitalisering av Studiesamlingen till Föreningen för Svensk Hemslöjds samlingsverk. Studiesamlingen är sedan 1947 deponerad på Konstfacks bibliotek och är tillgänglig för allmänheten. Hemslöjden har producerat en informativ film som ger en inblick i samlingen och arbetet med digitaliseringen. Se filmen här.

Zickermansexempel

 

22 MARS 2019

Utställning - Mapping the field of jewellery

22 mars - 3 april 2019, i biblioteket.

Hur ser egentligen fältet för samtida smyckeskonst ut? I Sverige, Europa, världen? Vad ger vi oss ut på, och vad säger de som redan etablerat sig?

Kandidatprogrammet Ädellab, år 2, har träffat och intervjuat fyra personer som arbetar professionellt inom fältet för smyckeskonst i Sverige och internationellt.

Mapping the field of jewelleryUtställning Ädellab 2019


21 JANUARI 2019

Utställning - bilderbokskonstnärer som gått på Konstfack

I samband med Öppet hus (och några veckor framöver) ställer biblioteket ut bilderböcker som gjorts av f.d. Konstfacksstudenter, exempelvis Tove Jansson, Ilon Wikland, Jan Lööf, Eva Eriksson, Pija Lindenbaum, Stina Wirsén och Siri Ahmed Backström. 

BilderböckerBöckerna


10 JANUARI 2019

Utställning - Action & failure

10-21 januari 2018, i bibliotekets tre skyltfönster mot Biblioteksgatan. Treorna på kandidatprogrammet Industridesign under ledning av Jonas Ahmé ställer ut utforskande designprojekt under titeln Action & failure. 

Utställning


30 NOVEMBER 2018

Utställning - En främmande fågel i textil dräkt

30 november - 21 december, i Biblioteket 
Studenter från slöjdlärarutbildning årskurs 4 ställer ut textila skulpturer i bibliotekets utställningsfönster. Läs mer om utställningen här

Fåglar

8 NOVEMBER 2018

Videorummet

Vad hände med bibliotekets videorum? Det där svagt belysta rummet med rödmålade väggar som fanns i ett hörn av biblioteket? Någon som vet? Svaret är att rummet är tillbaka! Men nu kan det användas både som bokningsbart grupprum, rum för handledning eller enskild läsning, samt videorum. Väggarna är vita och takbelysningen är intensiv. Kanske lite för intensiv för filmvisning, så den som vill titta på film släcker med fördel takbelysningen. Filmernas fodral står inte längre uppradade på en hylla i rummet. I stället återfinns de i ett antal pärmar fördelade i kategorierna Contemporary, Historical, Students, Documentary (se bild längre ned). Vill du titta på en film, kontakta någon ur personalen så plockar vi fram själva DVD:n eller VHS-kassetten! Just VHS-kassettens oundvikliga renässans är något som vi från biblioteket ser särskilt fram emot.

Videorum
Pärmar

1 NOVEMBER 2018

Utställning från CRAFT!

Andraårsstudenter från Masterprogrammet CRAFT! Keramik & glas/Textil/Ädellab ställer ut ställer ut verk från kursen Minimax som hållits i samarbete med projektet CrossSections och curatorn Basak Senova. Läs mer om CrossSections här.

 

3 SEPTEMBER 2018

Ny termin - nya studenter - nya böcker

Biblioteket har varit stängt under större delen av sommaren, men vi har fortsatt att köpa in nyutkomna böcker ändå, och nu visas de upp på lediga ytor i biblioteket. Ett urval presenteras på nedanstående bild.  Klicka gärna på den för att läsa texten!

Nya böcker sommaren 2018


29 JUNI 2018

Studieverkstad – språkstöd för studenter

Från höstterminen 2018 kommer biblioteket att ansvara för att bygga upp en studieverkstad på Konstfack. Syftet är att ge alla studenter bra förutsättningar för att klara sina studier.

Studieverkstaden uppdrag är bland annat att ge språkstöd och språkhandledning på svenska och engelska som bidrar till att studenterna utvecklar sitt skrivande, sitt talande och sin studieteknik. Läs mer här

 

8 JUNI 2018

Sommarstängt

Vi har stängt för sommaren. Välkommen tillbaka måndag 27 augusti. Vi passar även på att önska alla en riktigt skön sommar!


18 MAJ 2018

Vårutställningen i biblioteket

Nu är Konstfacks vårutställningen i full gång, och i år ställs en del av verken ut i biblioteket. Här visas bland annat de böcker som producerats i samband med vårutställningen, samt en installation av Maria Hilmersson Landgren.

Maria Hilmersson Landgren


16 APRIL 2018

Utställning en trappa ner

Missa inte denna utställning nere i bibliotekets magasin, i det rum som även inhyser den Martinska samlingen. Utställare är masterstudenten Qingqing Zhang och titeln är "Amid Otherwordly Stages". Datum: 16-20 april 2018.

Otherworldly


3 APRIL 2018

Is Snö Sápmi

Bildvävar av studenter på lärarutbildningen i bild och slöjd år 3 visas 11-27 april i Biblioteket. Konstfacks lärarutbildning i bild och slöjd år 3 har varit på en kunskaps- och inspirationsresa till ishotellet i Jukkasjärvi och Jokkmokks marknad. 

Sapmi


28 FEBRUARI 2018

Talsyntesprogrammet TorTalk

TorTalk är en programvara för talsyntes som läser upp alla typer av texter från skärmen, liksom text på inskannade bilder. Programmet finns installerat på datorer i biblioteket och i några av datasalarna, men Konstfacks studenter och anställda har också möjlighet att installera och använda programmet på sina privata datorer.

Kontakta biblioteket, Skyddad adress för mer information om TorTalk.

TorTalk


22 FEBRUARI 2018

Självbetjäningen är tillbaka!

Biblioteket är nu åter är utrustat med en automat för utlån och återlämning av böcker.

Under några veckor har vi varit utan automat, vilket säkerligen har orsakat en del förtret för våra användare. Vi i personalen har dock både sett och samspråkat mer med våra kära låntagare än på många år, vilket vi uppskattar. Vi ser gärna att ni fortsätter komma fram till disken för att få hjälp med frågor och kanske emellanåt låna böcker. Det är därför vi står där - för att hjälpa er!

automat


22 FEBRUARI 2018

Posted / Unposted

Artist book Posted / Unposted is exhibited in conjuction with the GFI course 'Boken'.

An artist book project with special emphasis on letterpress (boktryck) printing, consisting of 24 unique envelopes by 24 artists, that expose the variety of ways letterpress can be used as a creative process.

The envelopes are on display in the glass cases at the library.

The library has also selected a number of titles exploring ideas around letterpress, artist books, mail art, printing, collecting and more, all influenced by Nordic Letterpress Collaboration’s Posted / Unposted.

The material comes from the various corners of the library’s collections, and include journals and articles, monographs and other artist books.

Posted


15 FEBRUARI 2018

En bok i biblioteket! 

Kom och se resultatet av treveckors institutionsöverskridande bokkurs med böcker av studenter från GFI, Keramik & Glas och Konst. Utställningen visas i biblioteket 15-21 februari.

En bok


18 DECEMBER 2017

Nytt konstverk

Ingen som har stegat in i biblioteket under de senaste dagarna har väl undgått att få syn på det senaste tillskottet till vår skulptursamling? Det här ståtliga djuret tronar nu uppe på en hylla på konstavdelningen. Konstnär är Mari Anari, som just nu går på masterprogrammet CRAFT - Keramik & glas.

Mari AnariMari Anari


7 DECEMBER 2017

World of Desire - Benedetta Crippa

Den här handmålade skylten i bibliotekets fönster vill göra er uppmärksamma på att Benedetta Crippa just nu visar sitt bokverk "World of Desire" i biblioteket. Boken består av 17 lösa planscher och ligger i en bokvagga ovanpå folianthyllan vid informationsdisken, 7-15 december 2017. Det går bra att bläddra i boken!

Benedetta Crippa


1 DECEMBER 2017

Julutställning 2017

Årets julutställning i biblioteket invigs idag! Vi visar upp julrelaterade annonser ur äldre tidskrifter från vårt magasin. De flesta annonser är relaterade till mat och dryck. Mest dryck, om vi ska vara ärliga, vilket som synes även avspeglas i utställningens namn. Det hela har sammanställts av biblioteksmedarbetaren och konstnären Florence Wild, och kommer att visas under hela december månad.

Jul 2018


22 SEPTEMBER 2017

Äldre elevarbeten ställs ut

Elevarbeten från början av förra seklet funna i Konstfacks biblioteks magasin ställs nu ut i biblioteket!

ElevarbetenElevarbeten


18 APRIL 2017

Japanska tryck

Med början 18 april 2017 visar vi japanska tryck ur bibliotekets samlingar. På bilden ett kolorerat träsnitt av Keika Hasegawa, föreställande en krysantemum (1893).

Hasegawa


6 APRIL 2016

Utställning - Aurél Schiller

Utställningen "Är du där - sover du" pågår i biblioteket 6 oktober - 4 november 2016.

Aurél Schiller, som tidigare har varit lärare på Konstfack, ställer ut tuschteckningar. Utställningen är samarbete mellan Biblioteket och Ädellab.

Aurél SchillerAurél Schiller

Uppdaterad: 15 augusti 2018
Sidansvarig:

Konstfack
LM Ericssons väg 14
126 26 Stockholm
Tel: 08-450 41 00
Kontakta oss

Webbkarta / Cookies

Sociala kanaler
Facebook, Instagram & YouTube

Nyhetsbrev
Senaste nytt, tips om utställningar och mycket mer.