Du har rätt till anpassad kurslitteratur om du har en läsnedsättning. Som läsnedsättning räknas till exempel läs- och skrivsvårigheter, synnedsättning, rörelsehinder, autism, adhd, eller annat som gör det svårt att läsa tryckt text.
Sidans innehåll:
Kurslitteratur som talböcker i LegimusKurslitteratur som inte finns i LegimusTorTalk - talsyntesprogramProgram för stavningAnnat stöd
Du kan låna och läsa kurslitteratur som talböcker via Legimus. Du kan läsa talböcker på flera sätt:
Kontakta biblioteket (biblioteket@konstfack.se) om du vill börja använda Legimus. Vi bokar då in ett möte där vi visar hur du lånar och använder talböcker. Du kan alltid vända dig till biblioteket för stöd.
Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) är den myndighet i Sverige som anpassar kurslitteratur för universitets-och högskolestudenter med läshinder. Läs mer om dem och deras katalog Legimus:
Myndigheten för tillgängliga medier
Legimus sidor för högskolestuderande
Hittar du inte dina obligatoriska kursböcker i Legimus? Kontakta biblioteket (biblioteket@konstfack.se) så beställer vi inläsning. Räkna med att det tar ca 8 veckor att framställa en ny talbok. Lärare bör informera om obligatorisk kurslitteratur i mycket god tid för att du ska hinna få tillgång till kurslitteratur som inte finns inläst sedan tidigare.
TorTalk är en programvara för talsyntes som läser upp alla typer av texter från skärmen, även inskannad text. Programmet passar bra till att läsa upp kortare artiklar och andra texter som inte finns i Legimusbiblioteket.
Alla datorer i biblioteket och i datorsalarna har TorTalk installerat. Du kan som student också installera och använda programmet på din privata dator.
Länk till nedladdning hittar du på www.konstfack.se/Intranet/Service-och-support/Erbjudanden/Program-for-studenter/ under rubriken TorTalk.
Kontakta biblioteket (biblioteket@konstfack.se) för frågor om TorTalk.
Alla studenter på Konstfack har tillgång till programmet SkrivaText för stavnings- och grammatikkontroll. Du kan installera och använda SkrivaText på din privata dator.
Länk till nedladdning hittar du på www.konstfack.se/Intranet/Service-och-support/Erbjudanden/Program-for-studenter/ under rubriken SkrivaText.
Kontakta biblioteket (biblioteket@konstfack.se) för frågor om SkrivaText.
Som högskolestuderande med läshinder kan du även ha rätt till annat stöd från ditt lärosäte, till exempel anteckningshjälp. Läs mer om att studera på Konstfack med funktionsnedsättning.
Uppdaterad: 13 augusti 2010 Sidansvarig: