World in My Eyes – Emeka Ogboh

Datum och tid
7 september 2023 kl 18:00 - 19:00
Typ av händelse
Föreläsning
Plats och färdväg

Mötesplats Mariatorget – Stockholms Stadsmission
Mariatorget 10
StockholmEmeka Ogboh @ Broken Music Vol2 - Hamburger Banhof 30. Foto: Udo Siegfriedt 2023


Emeka Ogboh (f. 1977) är en nigeriansk konstnär baserad i Lagos och Berlin. Med sina installationer med ljudlandskap av livet i Lagos har Ogboh etablerat en internationell praktik. Han tog examen i grafisk design vid University of Nigeria, Nsukka 2001, men blev intresserad av ljudkonst 2008 under Fayoum Winter Academy i Egypten på en kurs ledd av den österrikiske multimediakonstnären Harald Scherz. Ogboh började betrakta samspelet mellan ljud i Lagos som kompositioner snarare än individuella röster, med olika tonlägen snarare än ett kaotiskt brus. Han började experimentera med fältinspelningar av till exempel taxisystemet danfo share i Lagos, som utvecklades till multimediainstallationer och som så småningom inkluderade mat.

Ogboh kommer att tala om hur hans konstnärliga praktik ansluter till platser genom hörsel och smak. Hans ljudinstallationer och gastronomiska verk utforskar översättningen av privata, offentliga, kollektiva minnen och historier. Han är intresserad av hur de transformeras och kodas till ljud och mat och hans föreläsning kommer att beröra dessa för att uppmana betraktaren/lyssnaren att reflektera över existentiella relationer, rama in vår förståelse av världen och förse oss med ett sammanhang där vi kan ställa kritiska frågor om immigration, globalisering och postkolonialism.

Ogbohs arbete har bland annat presenterats på Museum Tinguely, Basel (2023); Humboldt Forum, Berlin (2021); Friche La Belle de Mai, Marseille (2020); The Power Plant, Toronto (2018); Smithsonian National Museum of African Art, Washington DC (2016). Han har deltagit i flertalet internationella utställningar, däribland den 56:e Venedigbiennalen (2015); Documenta 14 i Aten och Kassel (2014); Skulptur Projekte Münster (2017). Han är även medgrundare av Video Art Network Lagos. 2016 belönades Ogboh med Kunstpreist der Böttcherstraße in Bremen. 2018 var han finalist i det prestigefyllda Hugo Boss Prize och 2019 tilldelades han Sharjah Biennial 14 Prize (med Otobong Nkanga).

Biljetter: www.stadsmissionen.se/stockholms-stadsmissions-motesplats-vid-mariatorget/kalendarium/world-my-eyes-emeka-ogboh

 

All the islands in the ocean
Allt the heavens in the motion
Let me show you the world in my eyes

- Depeche Mode (1990)

Under öppningssäsongen presenterar World in My Eyes: En serie konstnärssamtal Emeka Ogboh, Yazan Khalili, Nairy Baghramian och våren 2024 Pope.L. På olika sätt bidrar konstnärerna till samtidskonstens både diskursiva och formmässiga hybriditet vid en tidpunkt av akut geopolitisk instabilitet och ökande polarisering.

World in My Eyes, som inleds 2023, är en serie konstnärssamtal i Stockholm som presenteras genom ett samarbete mellan Konstfack, Moderna Museet och Kungliga Konsthögskolan, och arrangeras 2023–2024 av Mötesplats Mariatorget. Titeln är hämtad från en 1990-talshit av den brittiska syntgruppen Depeche Mode och serien syftar till att presentera konstnärliga perspektiv från ett brett spektrum av medier som förändrar förhållandet mellan materiella processer och sociopolitiska föreställningar.Länkar

Kontaktperson


Arrangör
Konstfack, Extern arrangör