Succé för handvirkade väskor

2 maj 2024

Slow fashion creator Felicia Faller går i årskurs 5 på Ämneslärarprogrammet för gymnasiet med inriktning bild-design samtidigt som efterfrågan på hennes virkade kreationer ökar.


Allting började egentligen på Konstfacks årliga julmarknad där Felicia Faller, med en bakgrund som klättrare och textilare, sålde sina unika väskor virkade av klätterrep. Intresset för väskorna var stort och nyligen inledde hon ett samarbete med mode- och sportinfluerade multibrandföretaget KaYo som fascinerats av hennes klätterinspirerade design. I deras butik på NK bjöds på releasefest ungefär samtidigt som en av väskorna visades på Elle-galan.

Den 18 maj, under mässan Green Beauty Day på Grand Hôtel, kommer Felicia Faller dessutom, med två andra aktörer, delta i en modevisning där hon klär modeller från topp till tå. Allt på temat hållbarhet gällande medvetna materialval, klimat och normbrytande kroppsideal.

– Det känns lite overkligt och kul att det ena leder till det andra. Det är fint att bli sedd utifrån det jag har gjort för min egen skull och inte på uppdrag av en kund. Jag har aktivt hållt mig utanför modebranschen på grund av etiska skäl och just därför är det extra kul att få synas i hållbara sammanhang, säger Felicia Faller.

Felicia började virka det här läsåret för att det gav henne sinnesro. Efter ett projekt i Konstfackskursen "Konstnärliga processer" började hon virka en väska och lät sedan andra virka klart den. Detta för att introducera och möta nya människor via virkningen. En av hennes klätterkompisar tyckte virkning var tråkigt och för att visa att det är mer än traditionella mormorsrutor virkade Felicia en klätterrepsväska – och resten är historia.