Sara Kristoffersson om folkhemsgiganten Konsum

3 april 2024

I mitten av april ges professor Sara Kristofferssons bok "Det förlorade paradiset – berättelsen om Konsums uppgång och fall" ut.


Vart tog Konsum vägen? Den väldiga koncern som närde, klädde, möblerade och uppfostrade folkhemmet. Ett gigantiskt industrikonglomerat och en av välfärdsstatens bärande pelare har idag bytt namn till Coop och för en allt mer tynande tillvaro i skuggan av ärkerivalen Ica.

Det förlorade paradiset berättar Sara Kristoffersson en historia som börjar i utopier och slutar i sorg över en tid som flytt. Berättelsen om Konsums fall speglar historien om det svenska 1900-talet, en resa från fattigdom till välfärd, från kooperativt samägande till triumfen för mer individualistiskt näringsidkande. "Koncernen föll ihop under tystnad. Det förbryllade mig. Varför denna tystnad om en rörelse som haft en helt central betydelse i det svenska 1900-talet", frågar sig Sara Kristoffersson.

Det förlorade paradiset ges ut på Volante förlag, BankerWessel står för omslagsformen och här talar författaren om boken i programmet Snedtänkt i P1: sverigesradio.se/avsnitt/om-konsum

Om boken: Det förlorade paradiset – berättelsen om Konsums uppgång och fall


Bild av Sara Kristoffersson: Pierre Björk, Volante