Nyttjad designkunskap i kurs om digital teknik, hälsa och samhälle

11 november 2024

Linn Thomessen, masterstudent i Design Ecologies år 1, deltar i kursen Digital hälsa på Karolinska Institutet och delar här sina positiva erfarenheter.


SSES-kursen "Digital hälsa" ges på Karolinska Institutet och handlar om entreprenörskap och om mötet mellan digital teknik, hälsa och samhälle, med avsikt att effektivisera och personifiera vården. Ambitionen är bland annat att "erbjuda förbättringar för hur hälsovårdstjänster utformas och tillhandahålls av vårdgivare genom användning av informations- och kommunikationsteknik". Kursen främjar också innovation för att förbättra patientupplevelsen och möjliggöra smidig administration av den egna vården.

Linn Thomessen, som började kursen i september, arbetar i ett interdisciplinärt team med fyra andra deltagare från olika universitet. Hennes bakgrund i industridesign från Umeå universitet har varit mycket värdefull, då hon har fått axla en viktig roll som teamets expert inom design metoder, produkt strategi och visualisering av affärsidén.

– Tillsammans med mitt team har vi utvecklat digitala hälsolösningar för en specifik patient med flera kroniska sjukdomar. Förra veckan avslutades kursen med en utställning där vi presenterade vår affärsstrategi och en fungerande prototyp av vår app Medikolly. Det är en app som samlar viktig hälsoinformation på ett ställe och gör det enkelt för patienten att följa upp och förnya recept samt hantera medicininköp. Appen hjälper patienter att hålla koll på medicinlager och medicinska interaktioner på ett smidigt sätt, vilket minskar stress och tidsåtgång för dem som hanterar flera hälsotillstånd. Appen strävar också efter att förbättra informationsflödet mellan patienter och vårdgivare, berättar Linn Thomessen.

– Kursen har varit väldigt givande och lärorik. Den består av gästföreläsningar, grupparbete, en gemensam rapport och en enskild uppgift. Föreläsningarna täcker allt inom design, affärsmetoder, företagande, regelverk och framtidstrender. Jag träffade också en tidigare Konstfacksstudent, Anneli Hultman, som föreläste om metodik inom designtänkande – det var superkul! Särskilt då jag var den enda som representerade Konstfack på kursen. I grupparbetet har jag framförallt medverkat inom problemidentifiering, patientintervjuer, produktutveckling, UI och visuell kommunikation. Jag har dessutom lärt mig mycket om den svenska sjukvårdens komplexitet ur både vårdgivares och patienters perspektiv samt om att utveckla en affärsidé. Jag tror starkt att vården skulle gynnas av fler från designvärlden, särskilt från vår kompetens av att vara kreativa, empatiska och användarcentrerade.

Vid utställningen presenterades ett flertal affärsidéer, och vår grupp vann pris för bästa monter och produktvisualisering. Jag har också knutit många kontakter med studenter från andra skolor. Jag rekommenderar verkligen kursen till andra, avslutar Linn.

Läs mer om kursen: Digital Health