Grattis professor Maja Gunn och Institutionen för konsthantverk!

22 oktober 2024

Vetenskapsrådet har beviljat Maja Gunns projekt "Textila arv" ett sexårigt forskningsbidrag inom ramen för utlysningen "Bidrag till forskningsmiljö inom konstnärlig forskning".

Foto: Patrick Miller


Gunn är den enda att motta bidraget ifråga och det sex år långa projektet kommer att betyda mycket för forskningsmiljön på och för Konstfack och för konstnärlig forskning i stort. Textila arv – konstnärlig forskning om textil i relation till arv, kultur och samhälle ställer frågor som: Vad gömmer sig i museers textila samlingar? Vilka konstnärskap, berättelser och konstnärliga uttryck kan vi hitta där? I vilken tid och i vilket sammanhang gjordes de textila verken, och hur kan vi, med hjälp av konstnärlig forskning, utforska, förstå, gestalta och aktualisera de här samlingarna? Målsättningen är att bygga kunskap om textiliers historiska och samtida roll; synliggöra textila erfarenheter; och etablera en forskningsmiljö som bidrar till kunskapsutbyte mellan olika institutioner och med omgivande samhälle.

Textila arv – konstnärlig forskning om textil i relation till arv, kultur och samhälle består av forskare och konstnärer ska utforska museers samlingar för att förstå, utmana och kommentera vårt textila kulturarv. Projektdeltagarna intresserar sig för konsthantverk med fokus på textil hantverkstradition, textil konstnärlig gestaltning och textil/kläder/dräkt som identitet och uttryck. I Sverige saknas idag konstnärlig forskning och samverkan kring textila samlingar och flera museer uppger att de inte vet vad som finns i samlingarna. Önskvärt är att skapa en miljö där frågor om textilers betydelser för arv, kultur och samhälle gemensamt utforskas. Projektet har som mål att bygga kunskap om textiliers historiska och samtida roll; synliggöra textila erfarenheter; och etablera en forskningsmiljö som bidrar till kunskapsutbyte mellan olika institutioner och med omgivande samhälle. En viktig del i det arbetet är att arbeta med konstnärlig forskning, något som museer i dag i stor utsträckning saknar.

Frågor om kulturarv är högst aktuella i vår tid, inte minst då vår textila historia är kopplad till hållbarhet, genus, klass, postkoloniala perspektiv, delaktighet, demokrati, och kulturpolitiska frågor. I projektet deltar ett brett nätverk av forskare och konstnärer med expertis från olika discipliner vilket gör samarbetet både omfattande och tvärvetenskapligt. Forskningen sker hos och mellan medverkande parter i tät dialog med samlingar.

De medverkande är Konstfack, HDK-Valand/Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Sami University of Applied Sciences, Handarbetets Vänner, Statens konstråd, Nationalmuseum, Nordiska museet, Dalarnas museum, Världskulturmuseerna, Textilmuseet, Röhsska museet, Nasjonalmuseet (Oslo) SouthNord, och Aerpie – Center for Contemporary Sami Art.

Maja Gunn är utöver professor i textil på Konstfack också konstnär, formgivare, curator, skribent och fil.dr. i design med specialisering mode.