Utbildningsminister Mats Persson på Konstfacksbesök

7 december 2023

På utbildningsministerns lärosätesturné blev Konstfack det första konstnärliga besöket. Vi visade upp olika aspekter av vår utbildnings och forsknings betydelse för innovation och omställning till ett socialt och ekologiskt hållbart samhälle. Bland annat fick ministern ta del av designekologisk forskning om vattensalamandrar, AI, vad våra välutrustade verkstäder kan möjliggöra, ljusforskning och vikten av slöjd.

Utbildningsminister Mats Persson och rektor Anna Valtonen lyssnar på adjunkt Gunnar Söder när han berättar om CNC-fräsen, en av skolans senaste, stora investeringar.


Besöket inleddes med en timslång rundtur i slöjd- och utställningssalar samt verkstäder. Bland annat påtalades vikten av slöjd och handens kunskap som ett slags förberedelse för innovation, kreativitet, matematisk förståelse och hållbarhet. CNC-fräsen och industriroboten introducerades, två stora investeringar som också lockar internationella studenter och externa samverkanspartners, AI-relaterade aktiviteter i skolans så kallade Hackerspace förklarades och glasblåsning i hyttan bevittnades. Innan Perceptionsstudion och ett ljusrelaterat forskningsprojekt presenterades fick Mats Persson också kort delta i ett pågående möte med UFN (Utbildnings- och forskningsnämnden) där lärare utbytte erfarenheter med varandra.

På schemat stod även en dragning om ett designekologiskt forskningsprojekt om den indikativa arten vattensalamandern. Detta på Konstfacks forskningsplattform Design Exploration som har fokus på prototypiska strategier för omställning till samhällelig och ekonomisk hållbarhet.

Till media sa minister Mats Persson efter besöket att Konstfack är något vi ska vara stolta över i Sverige och att studenterna bland annat tar ansvar för framtiden och gör landet bättre.