Nytt praktverk om Otto Schulz, en progressiv traditionalist utan like

3 januari 2023

Designhistorikern Christian Björk, också lärare på Konstfack, har producerat ett två kilo tungt verk om en konservativ traditionalist och progressiv funktionalist med ett unikt formspråk.

Foto: Studio Daniel Lindh


Otto Schulz Möbler och inredningar 1910–1950
är ett rykande färskt praktverk om möbelformgivaren, inredningsarkitekten, entreprenören, publicisten och debattören Otto Schulz, grundare av Firma Boet, Göteborgs mest exklusiva inredningsbutik mellan åren 1920–1950. Schulz var utbildad i Berlin och använde ofta oväntade materialkombinationer och utförandetekniker vilket ledde till ett unikt formspråk, lika säreget som slående. Som konservativ traditionalist och progressiv funktionalist har Schultz inte passat in i designhistorien vilket förklaras i en inledande essä.

Otto Schulz Möbler och inredningar 1910–1950 har producerats av designhistoriker och lärare på Konstfack Christian Björk, industridesigner Erika Geiger Ohlin och grafiska formgivaren Anders Nord. Verket är rikt illustrerad med samtida och historiskt bildmaterial, bland annat ett stort antal akvareller, dåtidens viktigaste representationsmetod för inredningsarkitekter, valda bland Schulz drygt 1600 i Röhsska museets samlingar.

Klicka här för en förhandstitt av boken.

Boken är utgiven på Chr förlag, finns på Konstfacks bibliotek och kan beställas både genom Konst-ig och Röhsska museets shop.