Länsmuseet Gävleborg köper in Emeliés järnälg

7 mars 2023

Skulpturen "Järnälgen" av Emelié Farkas, student på kandidatprogrammet Keramik och glas, köps in av Länsmuseet Gävleborg.


– Samtidskonsten har den senaste tiden uppmärksammats i Gävle, så är jag mycket tacksam att Länsmuseet Gävleborg vill ha ett verk av mig till sin samling, säger Emelié Farkas.

Skulpturen "Järnälgen" är gjord av gjutjärn, slagg och glas, och Emelié Farkas har utgått från Gävleborgs kulturarv som är järnet.

– När jag vandrat i Gävleborgs skogar har jag mött historiska platser och lämningar från arbetet med järn. Det känns fint att kunna visa min tolkning av mötet med järnriket i mitt projekt "Krås & krona" och skogens konung i verket "Järnälgen", säger Emelié Farkas.

På Länsmuseet Gävleborg tycker man att verket kommer passa bra in i samlingen utifrån både materialval och Emelies tankar kring järnet och skogen.

– Vi valde en skulptur vars material är kopplade till järnhanteringen i länet, och Emeliés tankar kring järnet och skogen. Både skogen och järnet är och har varit viktiga för länet. Skulpturen kommer att finna en viktig plats i vår pedagogiska verksamhet utifrån konstnärens tankar om makten och dess symboler. Vi ser ett sago- och berättarperspektiv med älgen som skogens konung i fablernas betydelse och symbolers användning i dem. Vi försöker också vara modiga och när vi känner att vi tror på ett ungt konstnärskap försöker vi satsa tidigt, berättar Ingela Jönsson Linke på Länsmuseet Gävleborg.

LSamlingar på Länsmuseet Gävleborg