Konstfacksalumn får Maria Bonnier Dahlins stipendium 2023

30 augusti 2023

Maja Fredin, som 2022 tog examen på masterprogrammet CRAFT! Textil, delar stipendiet med Anna Andersson. De får vardera 100 000 kronor.

Foto: Christofer Dracke


För 37:e gången delar stiftelsen ut sitt stipendium och i år inkom cirka 350 ansökningar. Stipendiaterna ställer ut på Bonniers Konsthall 6 december 2023 – 21 januari 2024.

Juryns motivering:
"I Majas mångfacetterade konstnärskap står berättelsen i centrum. Genom multidisciplinära verk i form av scenografier och installationer utforskar hon ämnen som överkonsumtion, beroendeproblematik och dysmorfofobi. Maja är inte bara en visuell konstnär utan en komisk iakttagare, som på ett ytterst egenartat vis sätter fingret på vår tids vansinne, men också på alla våra banala drömmar om lyx och glamour. Med humor, ömhet och ibland smärtsam skärpa skapar hon en unik verklighet som väver samman betraktelser om vår flyktiga samtid. Hon utforskar möjligheten av att det förflutna kan spelas upp i nuet och omforma det som en gång var. Kanske använder hon sin egen Elvis som ett sätt att kliva in i och ut ur olika tillstånd. Maja visar upp en imponerande hantverksskicklighet och detaljrikedom i sitt arbete när hon bland annat skapar en absurd och skruvad konstruktion av det dukade bordet. Ett drömlandskap där ett socialt drama verkar kunna bryta ut när som helst. Här kan konsten bli ett tyngdlöst vakuum där vi mirakulöst kan andas ut."


Maria Bonnier Dahlins Stiftelses stipendiater 2023