Jonas Ahnmé ny prefekt

21 mars 2023

Den 1 augusti blir lektor Jonas Ahnmé ny prefekt på Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation.Rektor Maria Lantz berättar: ”Efter en rigorös process med en rad intervjuer och referenstagningar, är det en enig kommitté som kommit fram till Jonas Ahnmé som vår nästa prefekt på DIV. Facken har även sagt sitt och det är med stor glädje som jag välkomnar Jonas till en ny position på Konstfack. Prefektjobbet är mångfacetterat och kräver både lyhördhet och integritet, något Jonas har utvecklat genom sin tid som lärare och utbildningsansvarig lektor på industridesign. Jonas börjar sin anställning i augusti men kommer redan under våren att slussas in i rollen som chef genom kurser i ledarskap samt genom att bistå Marie-Louise Bowallius. Varmt välkommen Jonas!”

Jonas Ahnmé tog sin master i industridesign på Konstfack år 2000. Efter examen arbetade han på Björn Dahlström Design med produktformgivning – med allt från dricksglas för Iittala, tält för Fjällräven och stora industriapplikationer för Atlas Copco. 2003 startade han Ahnmé Design och fortsatte arbeta med produkter i vitt skilda skalor och sammanhang.

År 2013 anställdes han på Konstfack som lektor i industridesign med fokus på gestaltning, och sedan 2016 är han programansvarig för kandidatprogrammet Industridesign. Som lärare har han kombinerat sitt intresse för pedagogik med kunskap om design. Fokus har varit på samarbeten, konstnärligt drivna designprocesser och kontextrelaterad gestaltning. Samarbeten som genomförts med externa parter har handlat om utforskande design i studentdrivna projekt med kommuner, organisationer och företag, till exempel SJ, Tom Tits experiment, SL och Riksföreningen för Ambulanssjuksköterskor. Han har även etablerat samarbeten mellan Industridesign och andra program på Konstfack, som Textil samt Inredningsarkitektur & Möbeldesign.