Fördjupad empati genom konstnärliga uttryck

25 april 2023

Välkommen till 199 olika röster på Konstfacks vårutställning(ar); kandidatstudenter 6–12 maj, master- och lärarstudenter 20–26 maj.


Konst, design och konsthantverk påverkar och berör. Också genom visuell kommunikation, inredningsarkitektur, bild- och slöjdpedagogik kan vi känna och erfara, förstå, njuta eller provoceras. Ibland uttrycks skönhet, andra gånger spetsig samhällskritik, stundtals med humor eller ironi som får oss att skratta. Men mest av allt handlar kanske konstnärliga uttryck om fördjupad empati, både som utgångspunkt och ett slags mål: Vem gör vad för vem, varför och med vilka resultat? Ser du det jag ser, känner du som jag? Eller ser du något annat? Detta frågar vi oss gång på gång i mötet med varandra. Och med andra.

Varmt välkommen till årets båda vårutställningar där vi ruskar vi om oss själva och vår publik lite extra genom att blanda Konstfacks olika utbildningsprogram i en vild bukett av genrer att glädjas åt, en blandning som hyllar mångfald, möten och korsbefruktningar.

/Rektor Maria Lantz


Journalister och andra rapporterande är välkomna på förhandsvisning fredagarna 5 och 19 maj, kl 13–15 samt måndag 22 maj, kl 10–12. Visningen börjar en halvtimme efter start. Ingen föranmälan behövs.

Curatorer är i år gruppen Dotdotdot som består av Lisa Juntunen Roos, Petter Rhodiner och Amy Worrall. Laslo Strong vann den sedvanliga tävlingen bland Konstfacksalumner om utställningens grafiska koncept.

Mer info och alla avgångsstudenters arbeten finns på konstfack2023.se från och med måndag 1 maj.

Vårutställningarna är öppna varje dag mellan 12 och 18.