Anna Valtonen ny rektor för Konstfack

27 april 2023

Den 1 augusti tillträder Anna Valtonen som ny rektor för Konstfack, Sveriges största konstnärliga högskola inom konst, design och konsthantverk.

Foto: Mikko Raskinen/Aalto University


Den 27 april meddelade regeringen att de anställt professor Anna Valtonen som rektor för Konstfack. Hon är idag professor i strategisk design på Aalto-universitetet i Helsingfors och var dessförinnan både vice rektor för lärosätet och dekan för AaltoARTS – högskolan för konst, design och arkitektur. Under perioden 2009–2014 var hon rektor vid designhögskolan i Umeå och innan dess verksam vid Nokia, bland annat som chef för Design Research & Foresight.

– Självklart ser jag fram emot att börja på Konstfack! I vår minst sagt omvälvande omvärld blir det allt viktigare att kunna tänka nytt och integrera konst och design i ett bredare perspektiv, tillsammans med andra discipliner och aktörer. I det arbetet är det viktigt att vi tillsammans utvecklar våra respektive områden och skapar ny kunskap, både genom praktik och forskning, menar Anna Valtonen som börjar sitt nya arbete den 1 augusti.

Konstfacks styrelse motiverade sitt förslag till regeringen med att Konstfack i Anna Valtonen "kommer att få en rektor som besitter en bred kompetens av egen forskning, ledarskap, innovation och utveckling. Framför allt är det hennes strategiska och tydliga ledarskap både gällande utveckling av en konsthögskolas profilering som att leda både personal och utveckling av undervisningen. Anna Valtonen har i alla sina uppdrag befunnit sig i nära samklang med hur konst, konsthantverk, design, bild och slöjd relaterar och agerar med sin omvärld. Hur konst och design bidrar till ett samhälles förmåga att ta sig an stora utmaningar. Både som rektor i Umeå och på Aalto har hon ansvarat för att implementera och utveckla den konstnärliga forskningen. Anna Valtonen har de kvalifikationer och stora nationella och internationella nätverk som kommer att krävas för att ta Konstfack vidare i ambitionen att vara en av världens ledande konst- och designhögskolor".