Fristående kursen Mikrohistorier blir tidskriften Hjärnstorm

Hjärnstorm bjuder in till release!

Datum och tid
20 mars 2024 kl 17:00 - 20:00
Typ av händelse
Övrigt
Plats och färdväg

Konstnärshuset
Stora Galleriet
Smålandsgatan 7
Stockholm




Vi ses och firar #154–155 Mikrohistorier och ni är varmt välkomna att delta!

Gästredaktör Magnus Bärtås och redaktör Björn Larsson samtalar om Mikrohistoria - ursprung och metod. Numrets medverkande berättar om sina projekt. Vin, snacks, mingel, uppläsningar och musik.


OM #154–155 MIKROHISTORIER
Kanske är Carlo Ginzburgs bok om 1500-talsmjölnaren Menocchio världens mest kända Mikrohistoria?

Menocchio ansåg att världen hade uppstått som till följd av maskar i en ost. Maskarna var änglar menade Menocchio, men i 1500-talets Friulien fanns inte utrymme för den sortens berättelser och det slutade med att katolska kyrkan brände honom på bål.

Mikrohistorier börjar i detaljen och utgår från ett föremål, en bild, en händelse eller en plats för att försöka begripa vad denna detalj bär på eller kan resultera i. Bidragen i Hjärnstorms nummer om Mikrohistorier rör sig på ett intressant och ibland oförutsägbart sätt längs denna skala mellan performativitet och fakticitet, men aktualiserar också en mängd frågor och begrepp som berör förhållandet mellan död och levande historia, vittnesmålet, överlämnandet, minnet, hågkomsten, glömskan, varaktigheten.

Bildkonstnärer, formgivare, författare, arkivarier, historiker, journalister och kulturvetare bidrar till att göra det här dubbelnumret till något alldeles extra.

Gästredaktörer: Magnus Bärtås och Andrej Slávik

Medverkande i numret
Maria Jonsson, Henning Rehnström Ring, Anna Brodow Inzania, Jenny Åkerlund, Tora Kirchmeier, Inger Andersson, Mallin Peter, Magnus Bärtås & Andrej Slávik, Krystallia Sakellariou, Björn Larsson, Soroor Notash, Nadine Byrne, Elin Roumeliotou, Peter Norrman, Hanna Werning.



Länkar

Kontaktperson
Björn Larssonbjorn.larsson@konstfack.se +46702237269


Arrangör
Extern arrangör