Canto General

Datum och tid
27 januari 2024 kl 11:00 - 9 mars 2024 kl 16:00
Typ av händelse
Utställning
Plats och färdväg

Södertälje Konsthall
Lunagallerian
Storgatan 15, Södertälje
Thea Olivares Widerström, Camila Manuelsdotter Pino, Rolando Pérez och Cristian Quinteros Soto

Utställningen sätter samman fyra vitt skilda berättelser med olika erfarenheter från den chilenska diasporan. Södertälje konsthall har i sin 50-åriga historia visat många utställningar med konstnärer verksamma i sammanhang av transition, migration, nya geografiska platser, eller erfarenheter från fjärran länder, landsändar och världsdelar. Titlar som Kubanska målare, Två Belgiska konstnärer, Norrbottningar, Ungt Norge, Afro Art, 5 Kubaner och Invandrare utställer finner vi i en snabb sökning i konsthallens arkiv - det vittnar om ett stort intresse för internationell konst och kultur - Södertälje som en plats i världen.

Utställningen Internationella motståndsmuseet 1978 tog avstamp i solidaritet med Chiles sak – diktatorn Augusto Pinochets våld mot politiska motståndare väckte avsky. Rolando Pérez deltog i utställningen 1978 och i den uppföljande utställningen Internationella motståndsmuseet 1978–2020 nästan 50 år efter det första motståndsmuseet, där konsthallen grävde djupt i arkivet - och 2020 deltog även Cristian Quintero Soto med ett verk som han inför 50-årsdagen av kuppen den 11 september 2023 återvände till Chile för att arbeta vidare på.

"Canto General" är en lånad titel till utställningen från en diktsvit av den chilenske poeten och nobelpristagaren Pablo Neruda. Neruda eftersträvar att skildra hela den spanskamerikanska världens liv, kultur och historia från förcolumbiansk tid till nutid i detta storslagna verk.

Thea Olivares Widerström studerar på Konstfack och visar måleri i utställningen. Målningarna här är ett försök att släppa tanken och låta kroppen få agera med penseln som ramverk- som snuddar vi något heligt och sakralt.

Camila Manuelsdotter Pino, som tog masterexamen på Konstfack 2023, arbetar med att fläta samman olika medium för att gestalta ett mellanförskap av att vara latina och svensk. Hon har också ett intresse för makten ord besitter och av de dolda berättelser vi har omkring oss. I verket Tack till min närvarande invandrarpappa visar Camila Manuelsdotter Pino hur ord lätt förskjuter innehåll och blir viktiga att manifestera. Verket är en del i Camila Manuelsdotter Pinos sökande efter Latinamerika i Sverige.Länkar

Kontaktperson
Thea Olivares Widerström thea.widerstrom@student.konstfack.se 0766329102


Arrangör
Extern arrangörElever från Konstfack:

 

Thea Olivares Widerström (BA2 konst)

 

Camilla Manuelsdotter Pino (MA konst 2023)