Meriç Algün – A Glossary of Distance and Desire – på Magasin III

Datum och tid
1 april 2023 kl 12:00 - 17 december 2023 kl 17:00
Typ av händelse
Utställning
Plats och färdväg

Magasin III
Frihamnsgatan 28
StockholmFoto: Jean-Baptiste Béranger


Utställningen "A Glossary of Distance and Desire" av Konstfackslektor Meriç Algün kan ses som ett försvarstal till kärlekens outgrundlighet och hur acceptans av det okontrollerbara är dess förutsättning.

ÖPPETTIDER
Fredag 11–17
Lördag 11–17

Separation, begär och relationer är centrala begrepp i de verk som presenteras i utställningen. I installationsverket A Glossary of Distance and Desire (2019/2023) är ett hundratal föremål placerade på färgstarka podier i geometriska former. Installationen är en lekfull ansats till att skapa en vokabulär för att tala om kärlek, begär och splittring. Bland föremålen återfinns fossiler, bilder, böcker, ljud och ordboksurklipp.

Verket Eternity 1988–∞ (2019–pågående) består av en samling helsidesannonser för Calvin Kleins parfym Eternity. Under de 35 år som Eternity marknadsförts har den amerikanska fotomodellen Christy Turlington varit dess ansikte utåt. I annonserna porträtteras Turlington med olika män och barn som ska föreställa hennes lyckliga familj. Sedan 2017 porträtteras hon intill sin man i verkliga livet. Eternity 1988–∞ är en dråplig påminnelse om hur kapitalismen kan profitera på vår ständiga längtan efter den eviga kärleken.

Meriç Algüns tre verk dröjer sig kvar i kärlekens oförutsägbara ovisshet, vilket kan te sig både tilldragande och skrämmande. Tillsammans drar verken paralleller mellan destruktiva försök att kontrollera, äga sitt begär och den exploaterande sidan i människans relation till naturen. Likt kärleks-objektet besitter naturen den ofrånkomliga egenskapen som någonting ytterst annat än oss själva.

Mer information finns 06:26 in i detta SVT Kulturnyheterna-avsnitt.Länkar

Kontaktperson
Sofia Ringstedtringstedt@magasin3.com


Arrangör
Extern arrangör