Lisa Tan: Dodge and/or Burn

Datum och tid
16 september 2023 kl 12:00 - 11 februari 2024 kl 17:00
Typ av händelse
Utställning
Plats och färdväg

Accelerator
Frescativägen 26A
StockholmFoto: Jean-Baptiste Béranger


Utställningen Dodge and/or Burn, av Lisa Tan, professor på Institutionen för Konst, presenterar nya och befintliga verk som på Accelerator kommer samman i en totalinstallation. Besökaren bjuds in till att finna egna vägar genom ett system av öppna väggar som sträcker sig över båda utställningssalar. De många väggarna skapar olika sammanhängande zoner som innehåller fotografier, objekt, ljud och videoverk.

Utställningen är sprungen ur en illustrerad graf över en migränattacks fysiologiska organisation ritad av den berömda neurologen och författaren Oliver Sacks. Istället för en graf som illustrationen var tänkt att vara ser Tan den som en arkitektritning och har lagt den ovanpå Accelerators planritning. Utifrån den nya sammanfogade ritningen har hon skapat den nya övergripande platsspecifika installationen, Promise or Threat, 2023.

Tan använder en neurologisk avvikelse som metafor för att på ett upplevelsebaserat sätt animera hennes långa nyfikenhet av förhållandet mellan subjektivitet och representation. Konstnären menar att ”konst, liksom sjukdom – har i sin natur av dissonans och avbrott förmågan att förändra hur vi förstår oss själva och våra begär”.

Utställningen Dodge and/or Burn refererar både till fotografiska mörkrumstekniker som manipulerar en bild genom att skugga eller ljusa upp den. Samtidigt refererar titeln till snabb rörelse, brännande hetta och utmattning.

I en samtid där en världsomfattande kris har övergått i andra hotbilder är en av de centrala frågorna som ställs på Accelerator i höst: hur påverkas den enskildes utveckling av att leva i en tid där omvärldens olika våldsyttringar är ofrånkomliga?


Recensioner i Kunstkritikk, SvD, Konsten.net, DN och e-flux
kunstkritikk.se/en-samtida-neurotiker/
www.svd.se/a/O87zp3/drapligt-om-manniskans-fafanga-kontrollbehov
konsten.net/lisa-tan-pa-accelerator/
www.dn.se/kultur/saklig-konst-som-hjalper-oss-att-forsta-snariga-sammanhang/
www.e-flux.com/criticism/575585/lisa-tan-s-dodge-and-or-burn
Kontaktperson


Arrangör
Extern arrangör