Boksläpp & mingel

Övrigt
Datum och tid
29 oktober 2019 kl 11:00 - 17:00
Plats och färdväg

Svarta Havet och Biblioteksgatan
Konstfack
LM Ericssons väg 14




Femtio år efter 1968 års studentuppror, och den legendariska boken "Bilden, skolan och samhället" av Christer Romilson och Gert Z Nordström, kommer boken "Återkomsten. Bilden skolan och samhället 1968–2018".

Som ett av flera jubileumstillfällen under 2019 presenteras boken kl 11.15 - 12.15 i Svarta Havet. Och kl 16-17 är det mingel på Biblioteksgatan.

Det är ett inslag under öppna kunskapsdagar arrangerade av Institutionen för bild och slöjdpedagogik, (IBIS): BRUKA - om hållbarhet i Bild och Slöjd, 29-30 oktober.

Redaktörerna Arne Kockum, Bitte Alling Ode och Ulla Lind hälsar alla välkomna till en mötesplats vid bokbordet på Biblioteksgatan på Konstfack under båda dagarna!

Övriga medverkande i boken är: Peter Cornell - Folke Hartler - Kersti Hasselberg - Ulf Klarén - Arne Kockum - Thomas Koppfeldt - Britt-Marie Kühlhorn - Liv Merete Nielsen – Stig-Arne Nohrstedt - Gert Z Nordström – Christer Romilson - Pål Rydberg.

Ett av Sveriges märkligaste paradigmskifte inom en utbildning fick studenterna på Teckningslärarinstitutet vara med om 1968. Studenter och lärare gick samman för en ny utbildning med nya lärare, ny kursplan, nya ämnen som foto, film och miljökunskap. Med ett nytt innehåll inkluderades alla slags bilder och undersöktes som språk och kommunikationsform. Teorierna om bilden som språk hämtades bland annat från semiotiken och det var den då nytillsatte rektorn Gert Z Nordström som var ledande i det arbetet. I boken berättar dåvarande studenten Christer Romilson, som ledde upproret, om dramatiken inför en ny rektor och en annan inriktning, där också Olof Palme som ansvarig minister hade viss betydelse. Gert Z Nordström skriver om medvetenhet och polariserande pedagogik och berättar i en intervju hur tankarna uppstod till inriktningen ”Bilden som språk” i utbildningen.

Andra författare skriver om hur de påverkades av de nya teorierna om bildens kommunikativa betydelse. Ett bidrag från Norge handlar om hur de nya strömningarna mottogs i landet. En författare berättar om tiden på Konstfack ur ett studentperspektiv.

Två studenter från de radikala åren skildrar ett projekt i fotografisk bild om när de undersökte arbetsförhållanden för arbetarna inom textilindustrin i Borås. Ett inslag handlar om barn och ungas bilder inom lärarutbildningen. En tidigare lärare skriver om kunskapen kring perception, färg och estetik. Författaren Peter Cornell skriver om den omfattande bokutgivningen under den radikala perioden på Teckningslärarutbildningen.




Kontaktperson
Ulla Lind ullalind60@gmail.com


Arrangör
Institutionen för bild- och slöjdpedagogik