Sofia Bahlner, CRAFT! Textil, examen 2021.
Så här söker du
1. Anmälan till antagning.se: Anmälan till kursen sker på antagning.se under perioden 2 december 2024 - 15 januari 2025
2. Behörighetskrav till antagning.se - Meriter för att styrka behörighetskravet (se ovan) skall vara antagning.se tillhanda senast 3 februari 2025.
3. Ladda upp arbetsprover till konstfack.se: Filer för att delta i urvalet laddar du upp elektroniskt via Konstfacks hemsida under perioden 2 december 2024 - 15 januari 2025. Dessa filer kommer att användas i urvalet mellan behöriga sökande.
Viktiga datum
2 december 2024: Anmälan (antagning.se) öppnar.
2 december 2024: Uppladdning av arbetsprover (konstfack.se) öppnar.
15 januari 2025: Sista anmälningsdag och sista datum för arbetsprover.
3 februari 2025: Komplettering av meriter som styrker behörighet (antagning.se tillhanda).
Februari/mars 2025: Bedömning av arbetsprover + eventuella intervjuer.
27 mars 2025: Antagningsbesked publiceras (antagning.se).
1 september 2025: Terminsstart.
Utbildningen CRAFT! med inriktning textil vänder sig till dig som vill problematisera och utveckla ditt eget konstnärliga projekt. Detta sker i dialog med lärare och andra studenter i en kreativ miljö med stora och välutrustade verkstäder. Den tvååriga utbildningen bedrivs genom studio- och verkstadspraktik, seminarier, utställningssituationer, studiegrupper, handledning enskilt och i grupp, fältarbete, teori- och praktiklaborationer, samt andra aktiviteter relevanta för utbildningen. Genom att använda konsthantverket som grund, i metod och teoretiskt avstamp, fördjupar du med stor självständighet ditt masterprojekt.
Textil är ständigt närvarande som en del av mänsklig historia, erfarenhet och samtid. På flera sätt är den både grunden till, och beviset på, människans förmåga att skapa komplicerade system. Textilens viktiga roll under industrialismen genom utvecklandet av verktyg och tekniker samt textilens roll i relation till kultur, tillhörighet och identitet, är några exempel på det. Utbildningen erbjuder studenterna att utveckla och diskutera textilens roll i en samtida konsthantverkskontext och i relation till samhället i stort.
Språket är fullt av textila metaforer – väva samman, fläta ihop och följa trådar – men textilen själv är också bärare av koder och värden som avspeglar både historiska och rådande sociala och ekonomiska system. Samtida och traditionella textila tekniker, uttryck och perspektiv utgör kraftfulla verktyg för konstnärlig gestaltning, forskning, kritiska förhållningssätt och ett normkritiskt materialiserande. Under utbildningen förväntas studenterna skriva och reflektera över sina arbeten.
Poäng och studieform
120 högskolepoäng (2 år), helfart, dagtid, campusundervisning.
Undervisningsspråk
All undervisning, handledning och examination sker på engelska.
Examen
Konstnärlig masterexamen i Konsthantverk, Textil.
Efter studierna
Masterprogrammet är både forsknings- och yrkesförberedande.
Särskild behörighet och urval
Konstnärlig kandidatexamen om minst 180 högskolepoäng i Konsthantverk med inriktning mot textil, eller motsvarande. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6/Engelska B.
Urval görs på konstnärlig grund och baseras på arbetsprover, projektbeskrivning och intervju. Läs mer om behörighet ochurval här.
Bedömning av arbetsprover
Förutom att anmäla dig via antagning.se ska du skicka in arbetsprover digitalt via Konstfacks hemsida. Om du söker till mer än en utbildning vid Konstfack måste du skicka in arbetsprover för samtliga utbildningar som du söker. Läs mer om hur du skickar in arbetsprover.
Den konstnärliga bedömningen görs av en särskild bedömningsgrupp som består av professorer, lärare, studenter och representanter från yrkeslivet.
I det första steget av ansökningsprocessen sker en bedömning av den sökandes arbetsprover utifrån dennes förmåga att skapa verk av hög konstnärlig kvalitet. I denna förmåga ingår ett undersökande och reflekterande förhållningssätt, gestaltningsförmåga, konstnärliga metoder samt tekniska och hantverksmässiga färdigheter.
Utifrån en bedömning av arbetsproverna kallas ett urval av de sökande till intervju. I detta andra steg får sökande en möjlighet att diskutera sina arbetsprover med delar av bedömningsgruppen. Vi vill gärna höra hur den sökande beskriver sin process, sina drivkrafter liksom varför den söker utbildningen. Läs mer om urval och konstnärlig bedömning här.
Arbetsprover inför antagning till hösten 2025
Ansökan görs med CV, digitala arbetsprover enligt anvisningar samt med en skriftlig projektbeskrivning där avsikten och förväntningarna på studierna formuleras. Denna projektbeskrivning är ett dokument som följer studenten och revideras vartefter studierna framskrider. Din ansökan ska vara på engelska.
Om din portfolio innehåller bilder av konsthantverksföremål som har renderats i ett 3D-modelleringsprogram, snarare än att ha producerats i ateljén, så att de inte existerar fysiskt, ska det anges i bildbeskrivningen. Om konsthantverksföremålet har skapats åt dig av någon annan, enligt dina instruktioner, ska detta också anges i bildbeskrivningen.
Du ska skicka in fyra (4) PDF-filer:
1. En (1) PDF-fil döpt till FÖRNAMN_EFTERNAMN_CV.pdf: med kronologisk CV med årtal på det viktigaste du har gjort sedan gymnasiet fram till idag. Börja med det senaste året och gå bakåt. OBS! CV utgör inte en del av urvalet på konstnärlig grund, utan används som underlag för samtal vid eventuell intervju.
2. En (1) PDF-fil döpt till FÖRNAMN_EFTERNAMN_BILDER.pdf: med maximalt tjugo (20 st.) bilder av dina tredimensionella objekt eller projekt, relaterade till glas, keramik eller andra material. Videor och filmer ska redovisas med stillbilder, max sju (7). Inkludera även en faktaförteckning över bildmaterialet som innehåller: årtal, storlek, teknik, material, visningsform och en skriftlig reflektion kring innehållet med max 50 ord per bild/arbete. Använd typsnittet Times New Roman, 12 punkters storlek, 1,5 radavstånd. Dokumentet ska vara i stående format. Filen får inte överskrida 5 MB.
3. En (1) PDF-fil döpt till FÖRNAMN_EFTERNAMN_REDOGÖRELSE.pdf: med redogörelse av ditt kandidatexamensprojekt eller likvärdigt projekt, samt dokumentation av övriga egna relevanta konstnärliga arbeten/projekt. Filen får inte överskrida 5 MB.
4. En (1) PDF-fil döpt till FÖRNAMN_EFTERNAMN_PROJEKTBESKRIVNING.pdf: med en skriftlig projektbeskrivning där du förklarar hur du eventuellt avser att utveckla och fördjupa dina kunskaper inom ämnesområdet glas och keramik, samt vad du hoppas uppnå med utbildningen, med max 700 ord. Använd typsnittet Times New Roman, 12 punkters storlek, 1,5 radavstånd.
Viktig information om dina arbetsprover
Sammanfattning – Filer att skicka in:
Fyra (4) PDF-filer.
Fil 1. CV.
Filen döps enligt principen: FÖRNAMN_EFTERNAMN_CV
Fil 2. Portfolio. Max 20 bilder och max 5 MB.
Filen döps enligt principen: FÖRNAMN_EFTERNAMN_BILDER
Fil 3. Redogörelse.
Filen döps enligt principen: FÖRNAMN_EFTERNAMN_REDOGÖRELSE
Fil 4. Projektbeskrivning.
Filen döps enligt principen: FÖRNAMN_EFTERNAMN_PROJEKTBESKRIVNING
Din ansökan ska vara på engelska.
Tekniska specifikationer
För att vi ska kunna bedöma dina arbetsprover korrekt är det viktigt att du följer dessa tekniska specifikationer.
PDF
PDF-filerna ska ej lösenordskyddas eller tvinga visningen till fullskärmsläge.
Enskilda filer ska inte överstiga 300MB. Totalt ska inte arbetsproverna överstiga 500MB.
Läs mer om hur du skickar in arbetsprover.