Nikki Fager Myrholm, masterprogrammet i Konst, examen 2019.
Så här söker du
1. Anmälan till antagning.se: Anmälan till kursen sker på antagning.se under perioden 2 december 2024 - 15 januari 2025
2. Behörighetskrav till antagning.se - Meriter för att styrka behörighetskravet (se ovan) skall vara antagning.se tillhanda senast 3 februari 2025.
3. Ladda upp arbetsprover till konstfack.se: Filer för att delta i urvalet laddar du upp elektroniskt via Konstfacks hemsida under perioden 2 december 2024 - 15 januari 2025. Dessa filer kommer att användas i urvalet mellan behöriga sökande.
Viktiga datum
2 december 2024: Anmälan (antagning.se) öppnar.
2 december 2024: Uppladdning av arbetsprover (konstfack.se) öppnar.
15 januari 2025: Sista anmälningsdag och sista datum för arbetsprover.
3 februari 2025: Komplettering av meriter som styrker behörighet (antagning.se tillhanda).
Februari/mars 2025: Bedömning av arbetsprover + eventuella intervjuer.
27 mars 2025: Antagningsbesked publiceras (antagning.se).
1 september 2025: Terminsstart.
Masterprogrammet i konst är interdisciplinärt utifrån övertygelsen om att konstnärligt skapande kan ta alla former av kunskap och medel i anspråk. Programmet verkar i ett fält av samtidskonst och kritisk estetik och vilar på värdet av konstinstitutionens egen historia som en socialt engagerad utbildning – konst är hos oss djupt integrerad i både samhälle och debatt.
Våra professorer och lärare är framstående utövare och yrkesverksamma inom sina fält där även många av våra tidigare studenter idag återfinns, såväl nationellt som internationellt. I programmet ingår individuell handledning, gruppdiskussioner, workshops, seminarier, föreläsningar och studieresor.
Det praktikbaserade, starkt individualiserade programmet utgår från ditt eget projekt som förverkligas och fördjupas under den tvååriga studieperioden i regelbundet samråd med din handledare. I utbildningen undersöks metoder för kritik och analys samt relationen till institutioner både inom konstområdet och i samhället i stort.
Ett antal obligatoriska kurser förser studenterna med verktyg för utveckling av kritiska förhållningssätt, konstnärlig forskning och konstnärligt skrivande. Ett utbud av valbara kurser, fokusgrupper och verkstäder möjliggör gestaltningsmetoder av alla slag.
Poäng och studieform
120 högskolepoäng (2 år), helfart, dagtid, campusundervisning.
Undervisningen innehåller en kombination av föreläsningar, seminarier, workshops, utforskande moment i ateljéer, studior och verkstäder och självständigt arbete. Du arbetar enskilt eller i grupp. Som student på programmet får du tillgång till en personlig arbetsplats på skolan.
Undervisningsspråk
All undervisning, handledning och examination sker på engelska.
Examen
Konstnärlig masterexamen i Konst.
Efter studierna
Masterprogrammet är både forsknings- och yrkesförberedande.
Studenter som examineras från Masterprogrammet i konst kommer att arbeta som fria konstnärer på en mängd platser och i olika sammanhang. Många arbetar internationellt, i samarbeten med institutioner, i offentlig miljö och i självorganiserade sammanhang. Många väljer att starta eget företag, andra har anställningar i relation till sitt konstnärliga arbete.
Särskild behörighet och urval
Konstnärlig kandidatexamen om minst 180 högskolepoäng, eller motsvarande. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6/Engelska B.
Urval görs på konstnärlig grund och baseras på arbetsprover, projektbeskrivning och intervju. Läs mer om behörighet och urval här.
Bedömning av arbetsprover
Förutom att anmäla dig via antagning.se ska du skicka in arbetsprover digitalt via Konstfacks hemsida. Om du söker till mer än en utbildning vid Konstfack måste du skicka in arbetsprover för samtliga utbildningar som du söker. Läs mer om hur du skickar in arbetsprover.
Den konstnärliga bedömningen görs av en särskild bedömningsgrupp som består av professorer, lärare, studenter och representanter från yrkeslivet.
I det första steget av ansökningsprocessen sker en bedömning av den sökandes arbetsprover utifrån dennes förmåga att skapa verk av hög konstnärlig kvalitet. I denna förmåga ingår ett undersökande och reflekterande förhållningssätt, gestaltningsförmåga, konstnärliga metoder samt tekniska och hantverksmässiga färdigheter.
Utifrån en bedömning av arbetsproverna kallas ett urval av de sökande till intervju. I detta andra steg får sökande en möjlighet att diskutera sina arbetsprover med delar av bedömningsgruppen. Vi vill gärna höra hur den sökande beskriver sin process, sina drivkrafter liksom varför den söker utbildningen. Läs mer om urval och konstnärlig bedömning här.
Arbetsprover inför antagning till hösten 2025
Innehållet i din portfolio ska vara i följande ordning:
- Översikt av inskickade arbetsprover
- Nuvarande praktik, tidigare arbete och erfarenhet (skrivet på engelska)
- Numrerade arbetsprover (5–10 st)
1. Översikt av inskickade arbetsprover
Skapa en översikt av inskickade arbetsprover i en (1) PDF-fil. Varje arbetsprov (även videoverk och liknande) ska representeras av en stillbild i ungefärlig storlek 2 x 3 cm och presenteras med nummer på uppladdad fil, titel och kortfattad beskrivning (teknik, storlek/format/längd). Översikten ska vara den första filen i portfolion.
2. Nuvarande praktik, tidigare arbete och erfarenhet
Skriv en kort beskrivning av ditt pågående arbete och dina intressen. Denna text bör inkludera tidigare arbeten och erfarenheter samt en beskrivning av hur du ser ditt arbete utvecklas över de närmaste åren. Berätta också om varför du vill studera på masterprogrammet Konst på Konstfack och vad du tror dig kunna ta med dig in i utbildningen.
Denna text skall vara på engelska och rymmas på max två (2) A4, som en (1) PDF.
3. Numrerade arbetsprover (5–10 st)
Fem till tio (5–10) arbetsprover i valfri teknik presenteras. Ett arbetsprov som dokumenteras med flera delar, exempelvis fotodokumentationer, räknas som ett arbete och presenteras i en fil. Om AI använts ska det tydligt framgå på vilket sätt. Arbetsproverna ska namnges från fil nummer tre (3) och upp till maximalt fil nummer 12 i portfolion.
Viktig information om dina arbetsprover
Sammanfattning – Filer att skicka in:
Minst sju (7) och max tolv (12) filer.
Fil 1. Översikt av inskickade arbetsprover.
Fil 2. Kort beskrivning av arbete och intressen. Skriven på engelska. Max två (2) sid.
Fil 3–12. Arbetsprover, ett arbete per fil. Minst fem (5) och max tio (10) arbeten.
Filerna döps enligt principen Filnummer_Förnamn_Efternamn.
Tekniska specifikationer
För att vi ska kunna bedöma dina arbetsprover korrekt är det viktigt att du följer dessa tekniska specifikationer.
PDF
PDF-filerna ska ej lösenordskyddas eller tvinga visningen till fullskärmsläge.
Rörligt material
Varje film ska finnas i sin helhet. Om videoverket är längre än 4 minuter ska det inledas med en kortversion/sammanfattning av verket om högst 90 sekunder. Arbetsproverna kommer att bedömas på datorskärm. Komprimera därför filmfilen till ett mindre format för att passa visningsmediet.
Ljud
Varje ljudverk ska finnas i sin helhet. Om ljudverket är längre än 4 minuter ska det inledas med en kortversion eller ett utdrag om högst 90 sekunder.
Godkända filformat är: PDF, JPG, MOV, MP4, eller MP3.
Filmerna ska komprimeras med H-264-komprimering.
Enskilda filer ska inte överstiga 300MB. Totalt ska inte arbetsproverna överstiga 500MB.
Läs mer om hur du skickar in arbetsprover.