Utlandsstudier på egen hand

Information för dig som vill studera på ett universitet som Konstfack inte har ett utbytesavtal med och hur du kan söka dig dit på egen hand.

Om du vill studera på ett lärosäte som Konstfack inte har ett utbytesavtal med så kan du välja att söka dig dit på egen hand. Skillnaden mellan att göra det och att åka som utbytesstudent via Konstfack är att du själv får stå för eventuella terminsavgifter och att du sköter alla kontakter med lärosätet på egen hand.

Som stöd finns här information om hur du går till väga när du på egen hand söker till ett lärosäte utomlands.


Var i världen vill du studera?

Det första du måste fundera ut är var i världen du vill studera. På Studera.nu, finns allmän information om studier utomlands och länkar till information om studier i olika länder. 


Läs på om utbildningarna du är intresserad av

Det bästa stället att läsa på om en utbildning är på universitetets egna hemsida. Där kan du både läsa om utbildningen i sig och hitta ansökningsinformation.


Kan utbildningen tillgodoräknas i Sverige?

Du bör kontrollera att det utländska lärosätet är erkänt i Sverige innan du bestämmer dig för vilket universitet som du vill söka till. Se lista på Universitets- och högskolerådets hemsida. Att universitetet är erkänt i Sverige är en förutsättning för att du ska få tillgodoräkna kurser från universitetet när du kommer tillbaka till Sverige. Om utlandsstudierna ska tillgodoräknas inom ett program på Konstfack så behöver allt stämmas av med programansvarig för ditt program.


Kontakta universitetet

När du väl har hittat ett universitet som du vill söka till kan det vara bra att kontakta dem direkt för att få svar på dina frågor.

Exempel på frågor att få svar på:

  • Vad kostar det att studera på lärosätet (så kallad tuition fee)?
  • Har de några stipendier som man kan söka för att täcka undervisningsavgiften?
  • Kan man söka en studieplats för en eller två terminer eller enbart hela program?
  • Vilka dokument behöver man för att söka en studieplats?
  • När ska man senast söka?


Var tydlig med vem du är och vad du vill i din kommunikation med universitetet.


Registrering under utlandsterminen?

Den termin som du studerar vid ett utländskt universitet på egen hand (alltså inte via ett utbytesavtal) ska du inte vara registrerad student vid Konstfack.


Om du är programstudent
ska du ansöka om studieuppehåll från programmet den termin du är borta på utlandsstudier för att få platsgaranti terminen då du kommer tillbaka. Om du är frånvarande utan att ha beviljats studieuppehåll så kan återinträde endast beviljas i mån av plats. Det är varje institution som beslutar om det finns en ledig studieplats eller inte. Det är viktigt att studieuppehållet är inlagt i Ladok så att du får behålla din behörighet till Konstfacks intranät och din e-postadress vid Konstfack.