Fria resurser våren 2020

Många akademiska förlag släpper nu tillfälligt på restriktioner och tillgängliggör material som vanligtvis ligger bakom betalväggar. 

Under den globala virusepidemin har förlag världen runt gjort artiklar och böcker inom medicin fritt tillgängligt, särskilt gäller det forskning kring coronaviruset. Många har också valt att släppa på restriktionerna för e-böcker och tidskrifter inom andra ämnesområden för att underlätta för institutioner att stödja distanslärande. Här är ett urval resurser som vi tror kan vara intresserade för många av Konstfacks studenter och forskare.

Dessa resurser är helt fria och kräver ingen Konstfacksinloggning. Någon kräver att man registrerar sig.

En del av de databaser och tidskriftspaket som vi redan betalar för har utökat mängden titlar som vi kommer åt, så den som till exempel söker på JSTOR på Konstfack kommer åt innehåll som vanligtvis är låst.

 

Project MUSE

Flera akademiska förlag erbjuder just nu fri tillgång via Project MUSE, bland annat e-böcker från MIT Press.

Svenska dagstidningar

Kungliga bibliotekets söktjänst Svenska dagstidningar har öppnats upp under en begränsad period. I den kan du söka i innehållet i 900 svenska dagstidningar från 1645 till idag. Vanligtvis är innehållet efter 1904 inte tillgängligt hemifrån, men under en månad från och med 8 april 2020 är hela databasen fritt tillgänglig.

Sage knowledge

Böcker och annat referensmaterial inom samhällsvetenskap har under en begränsad tid släppts fritt av Sage knowledge.

National Emergency Library (archive.org)

Tusentals e-böcker har tillfälligt släppts fria genom National Emergency Library. Samlingen består av inscannade böcker från hela världen, men huvudsakligen USA.

 

Open Access

Utöver dessa resurser som erbjuder tidsbegränsad tillgång till akademiska artiklar och böcker, finns en stor mängd tidskrifter och e-böcker som ges ut under en Open Access-licens, och alltså alltid är fritt tillgängliga. Du hittar många av de fria tidskrifterna genom söktjänsten DOAJ.

DOAJ - Directory Of Open Access Journals

Uppdaterad: 8 april 2020
Sidansvarig: