Prisad arkitektur av Konstfackslektor Tor Lindstrand

3 februari 2022

Arkitekt Tor Lindstrand, lektor på programmet Inredningsarkitektur och möbeldesign, prisas tillsammans med sina kolleger på LLP Arkitektkontor för förskolan Träffen i Nyköping, utsedd till Årets skol- och förskolebyggnad 2022.

Bilder: Åke E:Son Lindman


Nohrcons utmärkelse Årets skol- och förskolebyggnad 2022 går till förskolan Träffen i Nyköping – platsen där barnen kan blomstra. Byggd som en blomma för barnens och miljön bästa är Träffen den första prototypen på ett nytt koncept för förskolor i Nyköpings kommun. Här finns det plats för totalt 150 barn och 25 medarbetare. Förskolan har byggts som en blomma med tio avdelningar som placerats som blomblad runt en gemensam yta i mitten av byggnaden.

I juryns motivering sägs bland annat "Så fint! Ett hus med sådan respekt för barnens skala. Nätta rum med fina samband och bra kontakt med utemiljö. Ett litet men mycket intressant projekt lyckas fånga en särskild stämning omkring barns första möte med skolan. God funktionalitet med egna entréer till samtliga klasser via balkongen. Fina interiörer och materialval".

Den gemensamma torgytan i mitten av byggnaden används för måltider, lek, pedagogisk matlagning och kreativa aktiviteter i ateljén. Balkongerna som löper runt huset fungerar både som nödutgångar och sovutrymmen under tak. Varje avdelning har sin egen ingång från balkongerna eller på bottenvåningen. Invändigt har man i stort använt sig av omålat trä i paneler, väggar och möbler. Trätemat stöds av den gröna färgen i de gemensamma utrymmena på dörrar, möbler och badrumskakel. Alla avdelningar har ett eget individuellt färgschema. För att skapa samstämmighet finns det även möbler av massivt trä och plywood.

Det gröna färgtemat återkommer på ytterfasaden som med sina gröna trälameller skapar associationer till den äldre friluftsscenen i den närliggande parken. Lekplatsen är uppdelad i tre zoner: trygghetszonen, upptäcktszonen och vildzonen. Det finns också en trädgård med fruktträd som barnen kan odla grönsaker i.

Nohrcon, som erbjuder kurser och konferenser inom offentlig upphandling, entreprenadrätt, bygg- och fastighetssektorn, står bakom utnämningen och vill med denna uppmärksamma de som har gjort ett fantastiskt bra jobb för inspiration åt andra aktörer.