Konstfacksstudent får Olofströms kommuns kulturstipendium 2022

30 september 2022

Emelié Farkas, student på kandidatprogrammet Keramik och glas, får 10 000 kronor för fortsatt utveckling av sitt kulturella uttryck.

Glashorn. Foto: Sarah Yasdani


– Jag är otroligt tacksam för kulturstipendiet från Olofströms kommun. Särskilt uppskattar jag att en plats där jag växte upp sponsrar min konstnärliga utveckling nu när jag studerar vid Konstfack och har tillgång till skolans fantastiska resurser, säger Emelié Farkas.

Stipendiet kommer att användas för att färdigställa ett formtagningsprojekt där ett par älghorn har ugnsgjutits i klarglas och till nya kommande projekt i aluminium.
– Konstprojektet "Krås & krona" är för mig ett livslångt projekt – det handlar bland annat om min uppväxt och bakgrund – liksom det inspireras av nya möten med andra människor och platser, säger Emelié Farkas.

Inspirationen till "Krås & krona" kommer från äldre målningar, där kungar och personer med hög status avbildades med just krås och kronor. Projektet grundar sig i en idé om hur makt kan gestaltas i olika sammanhang.

Emelié Farkas använder ofta lera som mitt utgångsmaterial, och växlar sedan mellan måleri och olika skulpturala projekt i olika tekniker.
– Men för mig är arbetsprocessen viktigast och inte vilket material jag arbetar med.


Emelié Farkas på Instagram