Konstfacksalumnen Pierre Sindre är Bruno Mathsson-pristagare 2022

11 oktober 2022

"Hans formgivning övertygar i en framtid som bygger på hållbar utveckling."
Pierre Sindre, som 2007 gick ut masterprogrammet Inredningsarkitektur och möbeldesign, får 2022 års Bruno Mathsson-pris.

Från vänster:
Stol ONO för Källemo 2021
Pierre Sindre (foto: Karl Nordlund)
Vägglampa Visir för Örsjö belysning 2020

 

Styrelsen för Stiftelsen Karin och Bruno Mathssons fond, som delar ut priset, skriver i sin motivering:
"Möbelformgivaren Pierre Sindres kapacitet är etablerad i professionella kretsar. Hans erfarenheter av att skapa miljöer för rättskipning har givit insikter i vilka hierarkiska roller möbler och inredning spelar i offentliga rum. Med stark formkänsla och esprit utvecklar Sindre en slitstark skönhet för alla. Ofta bedrar skenet — en minimalistisk sittkurva rymmer överraskande komfort och en stor generös gestaltning uttrycks med visuell lätthet. Hans formspråk inkluderar både underfundighet och fyndiga lösningar för skötsel och underhåll. Hans formgivning övertygar i en framtid som bygger på hållbar utveckling."

Fondens ändamål är att främja forskning, utveckling, undervisning och utbildning inom områdena föremål samt inre och yttre miljö. Priset delas ut årligen sedan 1984 och är det största designpriset i Norden med en prissumma på 200 000 kronor.

Prisutdelningen sker den 22 oktober 2022 på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo i samband med vernissagen av en utställning med Pierre Sindre i Formladan.