En hyllning till den kreativa energin

31 januari 2022

Benedetta Crippa, med examen från Visuell kommunikation på Konstfack 2017, vann den traditionsenliga tävlingen om det grafiska konceptet för årets vårutställning.


Med en ljusstråle som hyllar kreativ energi, bryter igenom bruset och bildar ett lockande visuellt landskap, vann Benedetta Crippa årets skisstävling inför Konstfacks vårutställning.

 

 

- Det visuella konceptet är också en hyllning till det mänskliga sinnets förmåga att vara både produktivt och motståndskraftigt trots livets oväntade vändningar. Genom djärva färger och ett starkt visuellt uttryck strålar identiteten genom det offentliga rummet, och inbjuder till att uppleva firandet – en inbjudan till livet, säger en glad Benedetta Crippa, designchef på Studio Benedetta Crippa där nya horisonter för estetisk produktion identifieras och etableras.
Studion har uppdrag i gränslandet mellan social rättvisa och konst med särskilt fokus på hållbarhet och visuell kommunikation som en motor för jämlikhet.

Konstfacks vårutställning 2022 är uppdelad i två. Mellan den 7 och 13 maj visas kandidatstudenterna i en utställning curerad av Anne Klontz, utställningsansvarig på Konstfack. Idag delar hon denna tjänst med den som programledare på Stiftelsen Index – The Swedish Contemporary Art Foundation. Hon curerar också en grupputställning i Lofoten för Norska Kunst- og  Hantverksforbundet och Nordnorsk Kunstsenter. I kandidatutställningen skapar Anne Klontz att en sammanfattande reflektion där utställningshistorien vävs ihop med studenternas verk.

Den andra vårutställningen med master- och lärarstudenter äger rum 21 till 27 maj och cureras av deltagarna i kursen CuratorLab 21/22. De har inspirerats av kultur- och samhällsteoretikern Sara Ahmeds Queer Phenomenology och bjuder in publiken att delta i en ”symbolisk, emotionell och fysisk omorientering” av master- och lärarstudentutställningen där nya möjligheter skapas för samtal, utställning och dialog.

Deltagare på kursen CuratorLab är Chen Shuyu (Malmö), Una Mathiesen Gjerde (Oslo), Lovro Japundžić (Zagreb), Lauren Johnson (Stockholm/Elk Glade, Colorado), Matilda Kästel (Stockholm), Lina Louisa Krämer (Mainz/Berlin), Martin Ku (Berlin), Reyhaneh Mirjahani (Gothenburg/Tehran), Res (Stockholm/Brooklyn), Eleni Riga (Athens), Marta Świetlik (Warsaw) och Krisztián Gábor Török (Budapest) under ledning av kursansvarig Joanna Warsza (Berlin) och utställningsansvarig Anne Klontz (Stockholm) med hjälp av curator assistent Vasco Forconi (Rome/Stockholm).


Läs mer om Konstfacks vårutställning 2022 här.