Vårflod väcker längtan

12 februari 2021

Linda Hallstan, Sissela Jensen och Brit Pavelson, alla avgångsstudenter från Visuell kommunikation på Konstfack 2020, vann den traditionsenliga tävlingen om det grafiska konceptet för kommande vårutställning på skolan.

– I en tid av isolering och stiltje har vi valt att jobba med vårfloden som idé. Vårfloden är den hårda stelnade isen som övergått till det flytande flödande vattnet. Den är en rörelse och en kraft som sätts i rullning. Konceptet springer ur en längtan efter att dofter, färger, ljud och rörelse ska återvända. En längtan efter att få flöda fritt, både i kropp och tanke. För att själva skapa flöde i vårt arbete har vi använt oss av metoder som involverar kroppen på olika sätt – rubrikskriftens handstil i kombination med fotografier tagna genom en fysisk lins av vatten som manipulerats genom rörelse.Linda Hallstan och Sissela Jensen är verksamma i Stockholm. Sissela jobbar med fotografi, film och collage på olika sätt för att skapa förhöjda verkligheter och Linda som grafisk formgivare och art director och intresserar sig för hur femininitet manifesteras och värderas i form. Brit Pavelson är verksam i Tallinn som grafisk formgivare. Genom att praktisera ornamentik och dess ritualer letar hon efter sätt att skapa närhet i sitt designspråk.


Anne Klontz, curator för Konstfacks vårutställning 2021, ser fram emot att samarbeta med trion och utforska möjligheten att hålla utställningar i dessa svåra tider.

– Det har skett stora omställningar i vardagen men vi har fått en unik möjlighet att lära oss och växa. Detta ser vi tydligt på Konstfack där konstnärer, konsthantverkare, formgivare och pedagoger i vardande fortsätter sin aktiva utövning. Vårutställningen 2021 visar resultatet av studenternas arbete och blir en viktig plattform för att ge stöd till deras insatser. Vårutställningen 2021 består av fyra event på två olika platser och jag är mycket glad över möjligheten att verkligen gå på djupet och tillsammans diskutera och utveckla de unika nyanser som varje studentgrupp har, och i slutändan även föra samman dem så att deras olika egenskaper, kunskaper och inriktningar framhävs. Det är dessa som är huvudsaken i varje utställning.


Konstfacks vårutställning hålls 8 maj – 6 juni 2021 på Konstfack och Konstnärshuset.

Läs mer om vårutställningen 2021.

Facebook-event