Lärarstudenten Lotta Wästerlid Zmuda på P3 Guld-galan

17 mars 2021

Eller rättare sagt hennes automata Mr DJ, som via Instagram uppmärksammades och bjöds in till galan. Nedan några frågor och svar om händelseutvecklingen. Resultatet kan du se 20 mars kl 21.00 i SVT2, på SVT Play, samt lyssna på i P3 Sveriges Radio och Sveriges Radio Play.

 

Varför gjorde du just en DJ och hur gick du tillväga?
Jag gillar musik och många i min bekantskapskrets är DJs, så det ligger mig varmt om hjärtat. När vi fick uppgiften att göra en automata, som det heter, med två rörelser, tänkte jag att en DJ som lägger ner pickupen på en snurrande platta vore bra. Jag gjorde först en skiss i papp, mest för att få till mekaniken rätt och sedan började jag med att tillverka själva lådan och delarna i den i trä. Jag täljde gubben och gjorde den lilla grammofonen, vilket var väldigt roligt. Jag är konstnär från början så den biten är det jag går i gång på mest. Sedan målade jag allt och satte ihop det. Det är väldigt pilligt och krävdes en och annan justering, och ganska mycket tid innan allt fungerar men det är väldigt kul när det till slut gör det.

Vad hände på Instagram?
Jag la upp det färdiga resultatet på instagram och fick många glada tillrop och det skrevs wow och talades om magi. Det är något med de här automatorna som gör att man reagerar så, tror jag. Om man tittar på de övriga i min klass och vad de har gjort är det helt otroliga grejer och jag tycker deras är wow och fantastiska. Det är någonting med det här att det rör av sig själv.

Vad ska P3-galan göra med den och vad tror du det kan få för positiva konsekvenser?
P3-galan sänder ju i år Coronaanpassat och kommer i sin sändning ha en annan automata som klappar händerna för att signalera applåder eller något liknande har jag för mig. Det var en tjej som jobbar med galan som hade sett min DJ på Instagram och tyckte den passade in i galan med den andra automatan, så hon ringde mig. Mr DJ ska vara en slags vinjett till någon DJ som är med, tror jag.
Jag tänker att det kan vara kul att folk kan se att även slöjdföremål kan se ut på en massa olika sätt och kan ha en plats på ställen där vi annars kanske inte möter dem så mycket. Jag hade inte förväntat mig att Mr DJ skulle till P3 Guld-galan själv och blev mycket mycket förvånad när de ringde, men det är väldigt kul. Både för honom och mig.

 

Mr DJ

 

Mr DJ

 

Mr DJ