Konstnären Peter Geschwind död

24 november 2021

Konstnären Peter Geschwind har vid 55 års ålder gått bort efter en tids sjukdom. Vi är många vänner och kollegor på Konstfack, som efter beskedet nu sörjer en kär vän och fantastisk konstnär.

Foto: Kungl. Konsthögskolan


Mellan 1992 och 1995 gick han på Konstfacks skulpturavdelning, därefter några år på Kungl. Konsthögskolan. På Mejan var han 2008–2018 professor i fri konst med inriktning på skulptur, och mellan 2016 och 2017 var han skolans tillförordnade rektor.

I sitt konstnärskap arbetade Peter Geschwind med installationer, ofta byggda kring återvunna material, ofta med ett slags do it yourself-attityd. Han var medlem i konstnärsgruppen swe.de som var en del av det konstnärs- och curatordrivna galleriet Ynglingagatan 1.

I skrivande stund är Peter aktuell, och i gott sällskap, i utställningen "Hem hemska hem" på Virserums konsthall och han planerade in i det sista för sin soloutställning på Bonniers konsthall som äger rum 2023. Tillsammans med sin fru, konstnären Gunilla Klingberg, uppförde han i fjol ett offentligt konstverk byggt av vägmärken och trafikskyltar i ett parkeringshus i Linköping. Verket blev hans sista.

För en längre text om Peter Geschwind, läs den som Kungl. Konsthögskolans rektor Sara Arrhenius skrivit.