Jiri Novak prisad av Svensk Bokkonst 2020

1 november 2021

Boken "Red Love: A reader on Alexandra Kollontai", formgiven av Jiri Novak, grafisk formgivare och handläggare på Konstfack, har av Svensk Bokkonst valts ut som en av 25 "föredömligt producerade" böcker under 2020.

Red Love: A reader on Alexandra Kollontai


Juryns motivering:
"En vacker pocketutgåva som andas den tid som skildras i boken satt i en nutidskontext. Skyddsomslaget kan vikas upp till en affisch och här finns en omslutande form som håller samman ett mångsidigt innehåll med en välgjord typografi och vackra material- och färgkombinationer."

Boken är redigerad av Maria Lind, Michele Mascucci, Joanna Warsza och CuratorLab på Konstfack. Utgivare är Konstfack Collection.

De vinnande 25 böckerna visas på Kungliga biblioteket fram till 17 december, och därefter turnerar de inom och utanför Sverige under ett år. Dessutom representerar de Sverige i den internationella boktävlingen "Die Schönsten Bücher aus aller Welt", som varje år ställer ut på mässorna i Leipzig och Frankfurt.

Syftet med Svensk bokkonst är att stimulera och inspirera till kvalitet inom produktionen av böcker. Varje år väljer en jury ut 25 böcker som är goda föredömen för branschen.
Alla vinnarna i Svensk Bokkonst 2020.

Ladda ner "Red Love: A reader on Alexandra Kollontai" från DiVA.

Fler bilder på boken finns på formgivarens webbsajt, jiriradamiknovak.com.Foto: Hanna A. Novak