Home Works - ny bok redigerad av Jenny Richards och Jens Strandberg

9 mars 2021

"Home Works – A Cooking Book: Recipes for Organising with Art and Domestic Work" är en kokbok som visar upp de konstnärliga och politiska aspekterna av gemensamma måltider genom en rad konstnärliga, kuratoriella och smakliga middagsrecept.


Recept som ger näring till konversationer om hushållsarbete, samarbetsprocesser och feministisk politik, vidare belyst genom en serie essäer och intervjuer.

Redaktörer är Jenny Richards, doktorand på KTD-programmet på Konstfack, och Jens Strandberg, som gick ut masterprogrammet "Art in the Public Realm" på Konstfack 2012.

Boken har formgivits av Johnny Chang och Louise Khadjeh-Nassiri, baserat på en grafisk profil för Home Works-projektet utförd av Maryam Fanni och Rikard Heberling. De fyra formgivarna är alla tidigare Konstfackstudenter.

Boken innehåller bidrag och specialskrivna texter av Samira Ariadad, Jonna Bornemark, Stephan Dillemuth, Marie Ehrenbåge, Silvia Federici, Sandi Hilal, Joanna Lombard, Gunilla Lundahl, Dady De Maximo Mwicira-Mitali, Temi Odumosu, Khasrow Hamid Othman, Halla Þórlaug Óskarsdóttir, Ciara Phillips, Audur Hildur Hakonardottir, Kristina Schultz, Toncirkeln (Shida Shahabi och Anna Sóley Tryggvadóttir) och Nathalie Wuerth.

Under rådande pandemi, när vi har varit isolerade från varandra och förhindrade från att samlas runt köksbordet, hoppas vi att denna bok kan bidra med verktyg och inspiration att arbeta tillsammans och reflektera över konsekvenserna av att äta och laga mat tillsammans.

Recepten i boken inhämtades under tillagandet av "Home Works", ett forsknings- och utställningsprojekt som undersökte hushållsarbete och hemmets politik. Det ägde rum på Konsthall C mellan 2015 och 2017.

Boken har producerats i samarbete med konstnärskollektivet Interim kultur och Konsthall C, och publiceras av det nederländska förlaget Onomatopee. Boken är utgåva nummer två i serien Konstfack Artists' Book Collection.

Boken finns nu i Konstfacks bibliotek.