Sissi Westerberg får Ulrica Hydman Valliens Stiftelses stipendium 2020

25 augusti 2020

Konstfacklektorn Sissi Westerberg får 90 000 kronor samt möjlighet att göra egna experiment i glashyttan hos Orrefors Kosta Boda.


Ur juryns motivering:
"Hennes förmåga att utmana, och att samtidigt med inlevelse och humor kommunicera genom sina verk, väcker nyfikenhet. I den lilla skalan gör hon smycken med överraskande poänger. Intresset att binda ihop volymer och strukturer för att skapa former och dimensioner som förhåller sig till kroppen är en drivkraft i hennes konstnärliga utveckling."

– Jag känner mig väldigt hedrad och glad över att få motta det här stipendiet, säger Sissi Westerberg. Ulrica Hydman Vallien var en av mina stora  idoler i tonåren. Jag fascinerades av hennes fria, mönstrade och färgsprakande uttryck och jag tror faktiskt att det var mötet med hennes alster som väckte mitt intresse för ornament och som ledde mig in på banan mot konsthantverket.

Sissi Westerberg kommer använda stipendiepengarna framför allt till arbetstid. I stipendiet ingår möjligheten att experimentera fram ett nytt projekt i samarbete med Orrefors Kosta Boda i Småland.

– Det kommer också att bli en utställning som visar resultatet, i samband med att nästa års stipendiat utses, säger Sissi Westerberg. Jag har förstås redan börjat fundera på vad jag vill jobba med och har en massa idéer, men de får vara hemliga tills vidare.


Sissi Westerberg tog examen 2002 vid Institutionen för metall på Konstfack. Idag arbetar hon med metallkonsthantverk, skulptur, video och installationer, ofta med en stark relation till kroppen.

Sissi Westerberg: www.sissiwesterberg.com

 

Becoming, 2011