Närbilder. Kandidat i konst.

3 juni 2020

Tre porträtt av studenter som examineras på kandidatprogrammet i konst i år: Makda Embaie, Evelina Nolin och Ellen Rosdala. Hör och se dem berätta om nationalstatens erövring av språk, en dysfunktionell lekplats och en överförd ö.

Makda Embaie


Ett ateljésamtal om språk och tillhörighet där blir det tydligt varför nationalstaten som idé är en så viktig fråga för Makda Embaie. Det är inte betydelselöst var man är född – tvärtom är det någonting enormt politiserat idag – men vi ska komma ihåg att platsen är en ideologisk konstruktion. Hon visar att det är viktigt att ständigt ifrågasätta termer och ord som lätt passerar obemärkt genom att låta dem vara både komplicerade och politiskt laddade. Ord som: historia, nation, språk, bild.

 

Evelina Nolin


För två år sedan revs en ladugård i en liten by i södra Småland. De delar av stommen och taket som var intakta sparades undan. En kilometer ifrån platsen där byggnaden föll till marken utspelade sig en annan händelse 50 miljoner år tidigare. Jordskorpan sprack. Sprickan fylldes sakta upp med vatten och bildade snart en stilla sjö. En sprickdalsjö. I den sjön finns en ö.

 

Ellen Rosdala


En ribbstol. Ett spjut som genomborrat en stubbe. En dysfunktionell lekplats i gult stål. Ellen Rosdalas installation består av skulpturer i varierande material och kan sägas vara en slags känsloanteckningar – från särskilda platser och de spår som dessa platsera lämnar i en kropp."

Uppdaterad: 3 juni 2020
Sidansvarig: