Konstnären och formgivaren Monica Backström är död

19 februari 2020

En av det svenska glasets absoluta stilbildare är borta. Monica Backström, som blev 80 år, växte upp i Stockholm och utbildade sig på Konstfack 1959-64 inom både silversmide och industridesign.


Hon började arbeta för Boda glasbruk 1965 efter att ha vunnit en tävling i samband med att bruket fyllde 100 år. Där var Monica Backström verksam i över 40 år och blev snabbt känd för sitt experimenterande med både tekniker och formgivning.

Bland annat syntes popmodet både i hennes glas- och klädkollektioner och hennes glassmycken införlivades i samlingarna på Museum of Art & Design i New York. Hon är också representerad i samlingarna hos Nationalmuseum, Kalmar konstmuseum och Victoria and Albert Museum.

Bland hennes digra glasproduktion blev de karaktäristiska svamparna, äggen och "rymdraketerna" hennes mest omtyckta skapelser. I en stor, retrospektiv vandringsutställning visade hon 2009 både sitt långa konstnärskap och sin imponerande bredd genom glas, kläder och smycken. Utställningen hette "Ingenting är givet. Allt är möjligt".

Läs mer om Monica Backström: monicabackstrom.se

Uppdaterad: 19 februari 2020
Sidansvarig: