Konstfack-student får modestipendium

10 januari 2020

Emmi Avergren, student på kandidatprogrammet Textil, får tillsammans med åtta andra stipendiater dela på 70 000 kronor, som delas ut från Carl Casons Stipendiefond.

Hand painted jacket with holographics (2019)

Modeller: Sarina Khan Surattee & Adama Diop / Make up: Emelie Elisabeth Nilsson / Foto: Fredrik Dahlberg / Smycke: Justas Pipinis


Emmi Avergren var en av 45 sökande som valdes ut i hård konkurrens.
– Det känns så bra. Jag är stolt, men också tacksam. Konkurrensen är ju fruktansvärt hård. Det känns fint att få lyfta hantverket i en modekontext, säger Emmi Avergren.

Hon går sista året på kandidatprogrammet Textil och kommer använda pengarna till sitt examensarbete.
– Det kommer bli en konceptuell vegansk modekollektion som kommer att presenteras som en konstfilm. Djupt inspirerad av surrealism och dystopi behandlar jag frågor kring ätandet och bärandet av djur, säger Emmi Avergren.

Emmi Avergren skapar egna färgstarka tyger och mönster med tekniker som screentryck, färgning och vävning. Kollektionen är tillägnad djurrättsaktivister och aktivister överlag.

– Jag ser kläderna på en aktivist som protesterar utanför ett slakteri, på en aktivist som håller tal på en konferens, på en aktivist som vinner pris på en gala. Aktivism är inte ett yrke utan en livsstil och den har en plats i olika skikt av samhället. Den är gränsöverskridande. Precis som det jag ämnar att skapa.

Emmi Avergren finns på www.emmiavergren.com och www.instagram.com/emmiavergren.

Uppdaterad: 10 januari 2020
Sidansvarig: