Konstfack-folk vinnare i Form Award 2020

6 februari 2020

Alexandra Friberg, Åsa Jungnelius, Stefan Borselius och Thomas Bernstrand är vinnare av tidningen Forms pris, som delas ut på Stockholm Furniture & Light Fair.

Stolen "Braid" av Alexandra Friberg.


Alexandra Friberg, student på kandidatprogrammet Inredningsarkitektur & Möbeldesign, får pris som "Årets Nykomling" för stolen "Braid".

Motivering: Under årets upplaga av Greenhouse stod Konstfack ut med en monter full av högklassig möbeldesign. Allra mest imponerades vi av Alexandra Fribergs fåtölj Braid, vars flätade läderrygg är lika skulptural som omslutande. Klassiskt hantverk möter formsäker design i en materialmässigt långlivad och hållbar stol. Det ger hopp inför framtiden!


Åsa Jungnelius, lektor på Institutionen för konsthantverk, får pris i kategorin "Årets Möbel" för bordet "Ettore".

Motivering: Glaskonstnären Åsa Jungnelius första möbel är också årets bästa. Hennes magiskt skimrande bord med inbyggt kalejdoskop för Källemo är en uppenbar hyllning till postmodernismens förgrundsfigur Ettore Sottsass, men är samtidigt en logisk fortsättning på hennes eget konstnärskap. Briljant!


Thomas Bernstrand och Stefan Borselius, tidigare studenter på Konstfack, får pris i kategorin "Årets Designer" för stolen "Bobby".

Motivering: Efter det lyckade samarbetet med serien Bob för Blå Station har de två formgivarna Thomas Bernstrand och Stefan Borselius blivit alltmer eftertraktade som duo. I år visar de produkter såväl för Horreds som för Zero och Blå Station, där lillebror Bobby är ett lika näpet som formstarkt komplement till modulerna i Bob-serien. Det slår verkligen gnistor i mötet mellan dessa designrävar!


Tidningen Form har delat ut designpris sedan 2002. De första femton årens "Form+1 Award" var ett stafettpris där formgivare själva utsåg sina efterträdare. På möbelmässan 2017 i Stockholm lanserade Form det nya priset Form Award, med prisutdelning i fem kategorier.

Alla Form Award 2020-pristagare: www.formmagazine.com/2020/02/05/har-ar-vinnarna-av-form-award-2020/

Om Konstfacks monter på möbelmässan: www.konstfack.se/Aktuellt/Kalender/2020/Konstfack-students-sense-and-reflection-at-Stockholm-Furniture-Fair/

Dagens Nyheter recenserar möbelmässan: www.dn.se/kultur-noje/mobelbranschen-moter-framtidens-behov/

Uppdaterad: 6 februari 2020
Sidansvarig: