Filmpris till masterstudenter

11 november 2020

Karin Keisu och Josse Thuresson, studenter på masterprogrammet i konst, vann Kino der Kunst Project Award 2020 i München.

Foto: Studio B/Stephie Braun


Karin och Josse tilldelas 5 000 euro för sin kommande film "My tongue is a 10 centimeter long Swedish flag". Filmen är centrerad kring de strategier som människor använder för att återta och stärka sitt minoritetsspråk i ett samhälle som har påtvingat enspråkighet och homogenitet i århundraden. Utgångspunkten för projektet är Karin och Josses modersmål, meänkieli och svenskt teckenspråk.

Efter nomineringar från drygt femtio film- och konsthögskolor bjöds åtta kandidater in till München för att presentera sitt projekt för en internationell jury. Årets jury bestod av Bjørn Melhus, Markus Hannebauer, Emilija Škarnulyte, Julian Rosefeldt och Daniel Lang.

Ur juryns motivering om "My tongue is a 10 centimeter long Swedish flag":
"We think that this subject is important in times of right wing populism suppressing minorities."

Kino der Kunst Project Award har funnit sedan 2017. Det är en kombination av filmfestival och konstutställning, som hjälper unga europeiska konstnärer och filmskapare att producera ett nytt verk med en eller flera kanaler som utmanar gränserna för traditionellt filmberättande.

Kino der Kunst: kinoderkunst.de/en/

Karin Keisu och Josse Thuresson: www.keisuthuresson.com