Till minne av Ronald Jones

14 augusti 2019

Tidigare professorn på Konstfack Ronald Jones har avlidit 67 år gammal. Han var anställd på skolan mellan 2003 och 2014 och var den drivande kraften bakom den experimentella masterutbildningen Experience Design – en hybrid mellan konst, filosofi och praktisk kunskap.

Den senaste tiden bodde och arbetade han i London och i sitt forna hemland USA. Han lämnar dock ett tomrum efter sig i hela världen: Hans engagemang och kontaktnät var globalt.

Måns Wrange var professor på Institutionen för konst när Ronald Jones kom till Konstfack: "Ron hade en brilliant förmåga att tänka nytt och originellt samt en intellektuell generositet där han alltid kunde hitta något intressant i varje människa han träffade. Inte minst kunde han konsten att berätta smått otroliga historier med en absurd tvist."

Själv arbetade jag med Ronald Jones endast en kort tid, men jag hade träffat honom – och framförallt lyssnat på honom – långt tidigare. När han på 1990-talet kom till Stockholm var det som om han plötsligt var med över allt. Han utmanade och retade säkert vissa, men framförallt vitaliserade han konstscenen med sina anekdoter, sitt kunnande, sin utmanande entusiasm och sin obeskrivliga energi. Både jag och många av kollegorna på Konstfack bevarar de många ljusa minnena och skänker varma tankar till anhöriga och vänner.

/ Maria Lantz, rektor

Uppdaterad: 14 augusti 2019
Sidansvarig: