Konstfacks 175 års-bok i P4 Stockholm

27 november 2019

Maria Lantz, rektor för Konstfack, intervjuades 27 november i Radio P4 Stockholm om Konstfacks jubileumsbok "175 år av kamp, glädje och misslyckanden".


Intervjun börjar cirka 15 minuter in i programmet: sverigesradio.se/avsnitt/1400856


En kollektiv historieskrivning om 175 år av kamp, glädje och misslyckanden

Den 20 oktober 1844 startades en "Söndags-Rit-Skola för Handtverkare" av konstnären och folklivsforskaren Nils Månsson Mandelgren. 175 år, tiotusentals studenter och medarbetare senare, minns några av dessa sin tid på skolan i boken 175 år av kamp, glädje och misslyckanden, en kollektiv historieskrivning där historiska fakta samsas med ett hundratal röster som i text och bild berättar om framgång, motgång, lärda läxor och vardag.

Rektor Maria Lantz sa bland annat så här vid lanseringen på Nationalmuseum tidigare i veckan: "Genom sin 175-åriga historia har Konstfack satt sin prägel på samhället i allt från designade produkter, inredningar och offentlig konst till barnböckernas illustrationer och grundskolans bild- och slöjdlärare. Konstfack finns överallt i vardagen, säkert i de flesta människors liv."

Boken finns till försäljning i skolans reception och inom kort även i vanliga bokkanaler.


Boken säljs även på Konstfacks julmarknad, som äger rum lördag 30 november och söndag 1 december. Öppettider båda dagarna är kl 10–17.
Läs mer om julmarknaden: www.konstfack.se/Aktuellt/Kalender/2019/Julmarknad/

Uppdaterad: 27 november 2019
Sidansvarig: