Konstfack firar 175 år med en kollektiv historieskrivning. Ute nu, grattis Konstfack!

10 december 2019

Den 20 oktober 1844 startades en "Söndags-Rit-Skola för Handtverkare" av konstnären och folklivsforskaren Nils Månsson Mandelgren. 175 år, tiotusentals studenter och medarbetare senare, minns några av dessa sin tid på skolan som i dag heter Konstfack. Jubiléet till ära släpps en kollektiv historieskrivning där historiska fakta samsas med ett hundratal röster som i text och bild generöst delar med sig av minnen om framgång, motgång, lärda läxor och vardag.


– Genom sin 175-åriga historia har Konstfack satt sin prägel på samhället. I allt från designade produkter, inredningar och offentlig konst till barnböckernas illustrationer och grundskolans bild- och slöjdlärare. Konstfack finns överallt i vardagen, säkert i de flesta människors liv. Även attityder, begrepp, debattämnen och konstruktiv konfrontation kan spåras till oss. Bokens berättelser ger också en förståelse för vad en konstnärlig högskola bidrar med utöver utbildning, dels vad en konstnärlig utbildning är och vad den kan leda till i det fortsatta yrkeslivet – långt mer än det mest uppenbara, säger Maria Lantz, rektor för Konstfack.

Boken är både underhållande och kunskapsgivande men kan också läsas som ett högröstat inlägg i debatten om vikten av konstnärliga utbildningar och hur de kommer samhället till godo, inte minst inom de kreativa näringarna. Och att det inte alltid är så lätt – vare sig att studera på eller att leda en konsthögskola.

Textredaktörer: Susanne Helgeson och Jenny Morelli
Grafisk form: Jiri Adamik-Novak och Jennifer Bergkvist.
Bildredaktörer: Maryam Fanni och Jiri Adamik-Novak


Boken "175 år av kamp, glädje och misslyckanden. Grattis Konstfack!" är utgiven av Konstfack Collection och finns till försäljning i skolans reception, i boklådor och på nätet.

Uppdaterad: 10 december 2019
Sidansvarig: