"Ett bubblande lustfyllt möte mellan konst och mode"

18 februari 2019

Sara-Lovise Ewertsson, student på masterprogrammet CRAFT - Textil, får 50 000 kronor från Paul Petersons stiftelse.


- Jag började gråta när jag fick beskedet om stipendiet, säger Sara-Lovise Ewertsson. Det känns nästan overkligt att äntligen ha en budget för mitt arbete. Pengarna kommer gå till materialkostnader för mitt examensprojekt. Och jag funderar på att dokumentera det färdiga projektet med film och foto.

Sara-Lovise Ewertssons verk är ofta hybrider, och undersöker rumslighet och form i relation till kroppen. Det som ryms i denna ram kan ha många olika infallsvinklar med referenser från skilda håll.

- Min "masterpiece" har titeln "puffer-jacket-soft-squad-pure-sculpture", säger Sara-Lovise Ewertsson. Det är ett undersökande hur kropp, rum, möbeln kan relatera till varandra och på så vis, från en annan vinkel, uppleva konceptet bakom en (kläd)-kollektion. Projektet grundar sig i hur vi ser på de olika "rummen", exempelvis galleri kontra showroom. Hur olika rum kan flyta in i varandra för att skapa mer dynamiska utrymmen.

Juryns motivering:
"Ett bubblande lustfyllt möte mellan konst och mode, som präglas av kroppens medverkan i verken och arkitektoniska interventioner i en mix av utopisk framtids-science-fiction och 1900-tals avantgarde där Picassos samarbete med ryska baletten möter 60-tals möbler och "Disney-Chanel". Genomtänkt och väl utförda förslag från idé till verklighet. Det är modigt, drivande och med internationell potential. Sara-Lovise Ewertsons befriande analys av förhålllanden mellan kropp, rum, plagg, form, färg och motiv genom olika former av interaktivitet och teatralitet är väl värt att stödja och uppmuntra.

Stipendieutdelningen äger rum i Nässjö konsthall den 25 februari 2019.

 

 

Uppdaterad: 18 februari 2019
Sidansvarig: